КАБИНЕТ С ТРЕТИЯ МАНДАТ НЕ МОЖЕ ДА РОДИ НИКАКВА СТРАТЕГИЧЕСКА ЛИНИЯ НА РАЗВИТИЕ

„Президентът е овластен да реши на кого да повери мандата, без значение коя партия най-гласовито претендира, че може да състави кабинет.“

0
531

 „Не споделям превъзбудата в българските медии – у кого ще отиде третият мандат и ще има ли кабинет. У когото и да отиде, шансът да има кабинет е малък, а и да има такъв, той не може да доведе никакви оздравителни промени на България, тъй като всичко ще се разиграва в рамките на сегашната конституционна схема, която е изчерпана. Кабинет с третия мандат изначално ще бъде резултат от такива безценностни компромиси, че няма как да роди някаква стратегическа линия на развитие.“ Това заяви в ефира на сутрешния информационен блок на Euronews Bulgaria – „Добро утро, Европа“ – Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).

По думите му, президентът взема суверенно решение на кого да връчи мандата на базата на своя анализ на ситуацията, а не на базата на това коя партия претендира най-гласовито, че е способна да създаде кабинет.

Иво Христов смята, че БСП е единствената партия, която поддържа диалог с всички в парламента: „Това е голям плюс. „Български възход“ е партия без история, родена на последните избори. Номинално Христо Иванов и Асен Василев са представители на две различни партии, но всъщност това е една партия с общ корен, която участва на избори с два различни байрака, с оглед да се покрие по-широко политическия спектър. ПП блъфира  лявомислещите хора с приказки за леви политики с десни инструменти и прочее – предизборни димки. ДБ, която горе-долу съответства на представата за ляволиберална партия в Западна Европа, претендира, че е твърдо дясна, а в коалицията има и свръхдясно ядро в лицето на ДСБ. При тези обстоятелства на българската политическа карта няма как да излезем на някаква ценностна линия и да дефинираме стратегическа линия на развитие.

„Демократична България“ винаги е най-гласовита; тя се ползва с благоволението на всички български медии, които перат нейния имидж, представят я като чиста и демократична алтернатива. Но от аферата Nexo виждаме с какви дарения се финансира ДБ. Това би трябвало да направи впечатление на избирателите и журналистите“, каза още Иво Христов.

По отношение на въпроса дали президентът е изкушен от властта заради дългото управление на служебни кабинети евродепутатът коментира: „Нищо не пречи на партиите да създадат кабинет. Щом не могат, конституционно задължение на президента е да поеме тези функции. Той не може да избяга от него.“

В генералната линия на българската политика няма особени промени в последните трийсетина години. Тя не е правила особени завои – въпреки режисираните истерии, най-вече идващи отдясно, за някакви промени в геополитическата ориентация и прочее глупотевини, които траят от ден до пладне в предизборен период.

Кампанията преди изборите през октомври мина под знака на такива истерии – събираше се група от 200-300 души пред Президентството, вееха знамена, твърдяха, че се сменя геополитическата ориентация и т.н. Виждате, че нищо такова не се случва“, смята Христов. По думите му, в последните 30 години през българския кабинет са преминали всички сегашни партии или техните биографични предтечи. Никоя от тях не е поставяла под въпрос европейския избор на България.

В ефира на Euronews Bulgaria евродепутатът изрази мнение, че не трябва да се предоверяваме на т.нар. „червени линии“, които партиите поставят между себе си и останалите партньори, за да групират своите избиратели преди избори. „Какво виждате, те не струват нищо: „Демократична България“ и БСП бяха в коалиция въпреки противоположните обвинения, които отправят към президента по отношение на Украйна. Тези „червени линии“ са предизборен блъф. Българският политически живот вече е нечитаем за българския избирател, затова и участието в изборите спада. На следващите избори вероятно ще спадне още повече. В рамките на сегашната конституционна схема изход от ситуацията няма, необходима е конституционна реформа. Но никой не предлага такава“, каза евродепутатът.

Христов уточни, че тезата за президентска република по никакъв начин не изхожда от президента Радев, който нито веднъж не е заявявал подобна позиция. „Това е моя теза, която споделям в различни интервюта. Но съм наясно, че идеята ще бъде приета на нож, тъй като сегашният естаблишмънт от политици, включително журналисти и бизнес кръгове около политиката, живее от сегашната парламентарна република. Всички тези неща, описвани в миналото – обръчи от фирми, различни зависимости – те са факт. В тях битува българският естаблишмънт в момента. Той не желае да се разтуря тази барака“, смята Иво Христов.

„Като форма на управление парламентарната република не е лоша, това е една от възможностите. Когато навремето попитали мъдреца Солон коя е най-добрата форма на държавно управление, той отвърнал: „Кажете ми най-напред за кой народ и в коя епоха“. Едно е да имаме парламентарна република в страна като Германия, друго е в България. Както виждате, за 30 години тя прояви всички най-анихилиращи пороци на нашата народопсихология – партизанството, келепирджийството, описвано още от Алеко Константинов, се възроди с нова сила. Имаме огледални герои на Гочоолу и Дочоолу.“

По думите на Христов идеите за промяна на избирателна система, мажоритарен вот и т.н. са тактически предложения, целящи да бъде удължен животът на изчерпалата се парламентарна република: „Преживяхме много промени на избирателната система, макар и не радикални. Те не доведоха до нищо. Българският политически живот беше многократно „рестартиран“, както се изразяват някои – с появата на НДСВ, ГЕРБ, с няколко други кьорфишека: малки партии, които вече са в небитието. Това не доведе до никаква коренна промяна – нито в политическите нрави, нито в законността на българското държавно управление. С годините то деградира.“

„България не трябва да доставя оръжие на Украйна, защото не носи отговорност за разпалването на този конфликт с дълбоки политически и исторически корени“, завърши Иво Христов.

15 януари 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук