ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛОБИРАНЕТО В ПОДКРЕПА НА НАШЕТО ЧЛЕНСТВО В ШЕНГЕН

0
182

„До последния възможен ден не бива да се отказваме по всякакви възможни линии да продължи лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген. Не трябва да позволяваме всички вътрешнополитически дебати и проблеми да стават част от  процеса по приемането на България и поставянето на допълнителни условия, които нямат общо с критериите за разширяването. Изпълнили сме всички технически изисквания и задължения, за да бъдем част от Шенген.  Оттук се очаква да говорим не за дискриминация, а за предоставяне на права.“ Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в предаването „Говори сега“ на БНТ. Тя напомни, че преди няколко седмици доброволната експертна мисия на Европейската комисия за пореден път потвърди, че изпълняваме всички критерии за членство, включително по охрана и управление на границите.

„България беше една от първите държави, които подкрепиха Швеция за влизане в НАТО. Когато говорим за европейско партньорство, е добре то да бъде двустранно – това трябва да се припомня на нашите европейски партньори, защото не може само да очакват, че ние ще ги подкрепяме и няма да спираме техните процеси“, коментира Цветелина Пенкова.  Евродепутатът напомни, че Съветът може да вземе решението за разширяване на „Шенген“ без да се консултира оттук нататък с Европейския парламент, но само и единствено, ако България и Румъния вървят в пакет. Ако има предложение за тяхното разделяне, това не може да стане без ново решение и мандат на Европейския парламент.

По повод споровете за връщането на хартиената бюлетина, Цветелина Пенкова коментира: “Най-важното в един изборен процес е доверието. В момента, с начина, по който се провежда дебатът, и с факта, че решение за промени на Изборния кодекс се взимат  в рамките на една нощ, не мисля, че връща доверието в българските граждани. Всичко това трябва да бъде поставено на сериозен обществен дебат, да се даде информация и да се обяснят притесненията и казуса, свързан и с двете трактовки – хартиена бюлетина, машинно гласуване.“ Евродепутатът смята, че ако има притеснения, те трябва да бъдат изказани фактологично и не трябва през няколко месеца да се променя Изборният кодекс. „Гласувах на машина, когато имаше възможност, и ще продължа да правя това“, заяви личния си избор за начина на гласуване Цветелина Пенкова.

20 ноември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук