ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ Е ЕТИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Залогът в разработването на изкуствения интелект не е само научен или икономически. Той поставя под въпрос понятия като „личност“, „свобода“ и „отговорност“.

0
422

„Опасявам се, че и този път науката и индустрията ще поставят законодателите пред свършен факт“, заяви евродепутатът Иво Христов. Той бе единственият български участник в конференцията на Европейския парламент, озаглавена „Обществени перспективи пред изкуствения интелект“. Форумът, организиран от научния панел на институцията (Science and Technology Options Assessment – STOA), събра водещи учени, артисти и политици около дискусия относно потенциала и рисковете на изкуствения интелект.

Участниците анализираха и образа на изкуствения интелект в масовата култура, който формира както свръхочаквания, така и страхове, свързани с новите технологии. Според Христов университетите и научната журналистика трябва да изведат дебата от нивото на суеверията, фантастиката и големите очаквания, да го конкретизират, да избистрят понятията и основните дилеми.

„Илюзия е да мислим, че зловредните приложения на изкуствения интелект в някои системи за тотален контрол ще подминат Европа. Системите за социален рейтинг, които са несъвместими с нашите европейски принципи за човешки и граждански права, вече навлизат в банкирането и се използват в отделни предприятия за оценка работата на служителите. Огромният потенциал и рисковете от прилагането на изкуствения интелект трябва да бъдат дискутирани паралелно”, убеден е Иво Христов.

„Дискусията е неотложна, защото технологиите вече навлизат и моделират нашата психика и обществата ни.”

20 ноември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук