ЕВРОДЕПУТАТИ СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ СРЕЩУ ПОЛИТИКАТА НА ЕС СПРЯМО УКРАЙНА

0
188

Представители на България и на Германия сме в ядрото на група в Европейския парламент „Да донесем мир в Украйна“. Тя беше създадена в понеделник в Страсбург, където проведе първото си заседание. Ние настояваме ЕС да има стратегия за прекратяване на конфликта в Украйна. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева в интервю за Евронюз България.

Преди месец върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел призна, в отговор на въпрос на Елена Йончева, че съюзът няма стратегия за спиране на войната, а само планове за подпомагане на Украйна. Изглежда, че Европа има комисар по войната, коментира тя. Не е възможно да разчитаме, че мирно решение ще бъде постигнато с бойни действия. Сблъсъкът с ядрена сила може да прерасне в световна катастрофа, каза Елена Йончева.

Евродепутатът отбеляза, че Европа дори не полага усилия да бъде посредник в конфликта, за да защити интересите на своите граждани. Предоставя тази възможност на трети държави, в случая – Турция. Тя коментира и позицията на България, която официално не е предоставила военна помощ на Украйна, но има достатъчно информация, че е използвала схеми през други държави. Швейцария, например, забрани реекспорт на свое оръжие през Германия и Дания, каза Елена Йончева.

В отговор на въпрос за шансовете страната ни да стане част от Шенгенското пространство – решение, което се очаква Съветът на ЕС да вземе през декември, евродепутатът заяви, че България е най-близо до тази възможност от 2011 г., когато отговори на всички технически критерии. Най-унизителното за нас би било да ни отделят от Румъния, която също очаква да бъде приета. Това ще отложи нашето членство с поне две години, предупреди тя. Още нищо не е изгубено, процесите са динамични. Най-важното в момента е партиите в България да потърсят активен контакт с формациите от техните политически семейства в другите държави членки. Трябва да се положат усилия. В Европейския парламент, благодарение на нашата активност, работа с политици и експерти, беше приета резолюция в подкрепа на България и Румъния с голямо мнозинство, припомни Елена Йончева.

Ние сме поели всички тежести по опазването на най-натоварената външна граница на ЕС. Време е българските граждани и икономиката ни да усетят предимствата на пълноправното членство в Шенген. То също така позволява, например, Брюксел да финансира дълготрайни инфраструктурни проекти по границата ни, каза тя.

Попитана за вътрешната политика и промените в Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина, Елена Йончева коментира, че няма значение по какъв начин се гласува, стига да има доверие в начина, по който се отчитат гласовете. Активността на изборите ще нарасне, ако хората знаят, че техният вот няма да бъде манипулиран или незачетен. През годините сме ставали свидетели, че с хартиеното гласуване недействителните бюлетини са били 400 000. Това не може да се случи с машините. Ако има някакво съмнение за манипулиране на машинния вот, то може да се отстрани с експертна помощ, стига да има политическа воля, е нейната позиция.

22 ноември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук