КИТАЙ ЗАРЕЖДА В РУСКАТА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ, ЗА НАС ОСТАНА СТРАХЪТ ОТ РАКЕТИТЕ

„Илюзия е да мислим, че в новия свят ще съхраним своята свобода и благоденствие под чужд чадър“, каза българският евродепутат.

0
388

„Мнозина се шегуваха доскоро, че Русия е бензиностанция с ядрени ракети. Звучеше духовито. Днес Китай зарежда в руската бензиностанция, а за нас остана заплахата от ракетите.“ Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание.

„Това е резултатът от стратегическото ни късогледство и липсата на воля Европа да играе своя роля в глобалната политика“, каза още българският евродепутат. По думите му, Европа е култура, социален модел и равноправие, а днес тя е разпъната между полюсите на евроатлантизма и новите геополитически амбиции на Изтока.

„Илюзия е да мислим, че в новия свят ще съхраним европейската свобода и благоденствие под чужд чадър. Нашата демокрация и нашата икономика вече деградират“, смята Христов.

„Смятам за неотложен дебата за стратегическа автономия на Европа. Той е закъснял, но необходим. Предизвикателството е: да балансираме съюзническите си отношения със САЩ, да установим продуктивен диалог с Китай и да предложим своя, европейска инициатива за изход от войната в Украйна“, завърши изказването си Иво Христов.

Страсбург, 17 април 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук