МНОГОХИЛЯДНО ШЕСТВИЕ ЗА МИР И ПРОТИВ НАТО ПРЕКОСИ ЦЕНТЪРА НА МАДРИД

0
652

Антивоенната демонстрация в испанската столица бе продължение и кулминация на състоялата се предишните два дни Среща за мир, проведена като контрапункт на свиканата за 29 и 30 юни мадридска сбирка на върха на натовските лидери.

Три дни преди откриващата се на 29 юни в Мадрид стратегическа среща на върха на НАТО, заради която още отсега сигурността в испанската столица е подсилена с около 10 000 допълнително мобилизирани полицаи и агенти, центърът на града бе прекосен в неделя, 26 юни, от многохилядно шествие за мир, скандиращо антинатовски и антивоенни лозунги.
Демонстрантите се събраха край гара „Аточа”, преминаха по „Пасео дел Прадо” (на този булевард е музеят „Прадо”, където на 29 юни ще вечерят натовските лидери), площад „Сибелес”, улиците „Алкала” и „Гран Виа” и завършиха с митинг на площад „Испания”.

Антивоенното шествие минава по централната улица „Гран Виа“ в Мадрид. Освен лозунги за мир и против НАТО, се виждат и знамена на Испанската република. Снимка: elpais.com

Шествието бе продължение и кулминация на провелата се на 24 и 25 юни пак в Мадрид Среща за мир, която заседаваше в зала „Марселино Камачо” (на името на легендарен синдикалист и борец срещу франкизма). И двете прояви – Срещата за мир и шествието – бяха организирани от сформираната преди около половин година Държавна платформа за мир „Не на НАТО”, в която влизат граждански организации като Антимилитаристичната асамблея на Мадрид, „Екологисти в действие”, „Грийнпийс”, Международната федерация на жените, редица синдикати като „Работническите комисии” (оглавявани навремето от Марселино Камачо), редица партии, сред които и влизащите в настоящото испанско правителство „Обединена левица” и „Подемос”.
Поради сложните коалиционни отношения в общото правителство със социалистите, които официално поддържат НАТО, в проявите не участваха лидери или министри на „Обединена левица” или „Подемос”. Но все пак се включи, и то много активно, държавният секретар за „Агенда 2030”, който е с ранг на зам.-министър – Енрике Сантяго, генералният секретар на Испанската комунистическа партия, влизаща в „Обединена левица”.
Сред известните лица, изявили се в дискусиите на Срещата за мир, бе и още един комунист – бившият евродепутат Уили Мейер, който в момента е секретар на „Обединена левица” по международните въпроси. Той подчерта в изказването си, че „НАТО е пречка за мира, още откакто атакува Югославия през 1999 г. в разрез с международното право, а после продължи с Афганистан, Ирак, Либия”.
„Много е трудно да си пацифист във време на война и да разчупваш наратива „ако не си с мен, си против мен”, но ние ще защитаваме мира, защото това означава да защитаваме човешките същества,” посочи на свой ред Мария Фере от платформата „Transform! Europe”. Палома Траперо от Народната асамблея против войната нарече НАТО „престъпна организация”, защото „допринася за противопоставянето между народите, за проливането на кръв и за милитаризацията на нашите общества”. Тя настоя, че дипломацията, преговорите и отстояването на равноправието трасират единствения път към мира. По време на дискусиите на Срещата за мир беше осъдена гибелта на 37 мигранти, убити при опит да проникнат в испанския анклав Мелия от мароканска територия, както и решението на британските власти да екстрадират разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж в САЩ, където го чака присъда от 175 г. затвор, защото е „разкрил престъпленията на НАТО”. Бе осъдена и войната на натовската членка Турция срещу кюрдите.
За войната в Украйна бе посочено, че се използва от НАТО и испанското правителство като претекст, за да се милитаризира още повече южната граница на Алианса и на ЕС и „за да се криминализират мигрантите”. Също така бе изразено мнение, че конфликти като украинския съзнателно се провокират от НАТО и негови съюзници.
В приетата заключителна декларация на Срещата за мир се отхвърля „войната като средство за решаване на световни конфликти. Изисква се незабавно спиране на всякакви военни действия, излизане на Испания от НАТО, затваряне на военните бази, прекратяване на натовското разширяване и отказ от нарастване на военните бюджети.
Днешното шествие за мир из центъра на Мадрид премина под знака на скандираните лозунги „Не на НАТО”, „Базите вън”, „Парите за война – за училища и болници”. Част от участниците издигаха и лозунги срещу правителството начело с премиера социалист Педро Санчес – „Правителство на милитаристи, слуги на империалисти”.
Шествието премина изцяло мирно, без никакъв акт на насилие. То бе строго охранявано от плътен кордон полицаи, а във въздуха по маршрута на демонстрантите кръжаха и полицейски хеликоптери.
Шествието се състоеше от три големи групи. Начело вървяха представителите на движенията, влизащи в Държавната платформа за мир „Не на НАТО”. Следваха синдикатите, а най-отзад бяха политическите партии. В челната редица на последната група вървеше Енрике Сантяго.
Антимилитаристите бяха замислили и още едно шествие, което да се състои вече по време на самата среща на върха на НАТО в Мадрид – вечерта на 29 юни. Но проявата бе забранена от испанското правителство от съображения за сигурност.
Срещата на НАТО трябва да начертае стратегията за развитие на Алианса за следващото десетилетие. Фокусът ще е върху нарастването на военните бюджети, войната в Украйна и военната помощ за Киев. Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи онлайн от родината си. Ще присъстват и делегации на пожелалите да се присъединят към НАТО Финландия и Швеция. За първи път в такъв форум ще участват и страни, разположени в Тихоокеанския регион – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Испанското правителство възприема форума и като вид отбелязване на 40-годишнината от влизането на Испания в Североатлантическия съюз, макар то и до днес да има много противници в испанското общество.

От сайта „Барикада“
https://baricada.org/2022/06/26/madrid-anti-war-march-nato/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук