НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС ПРИ РАЗВИТИЕТО НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ Е КАК ДА СЪХРАНИМ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

0
576

Евродепутатът коментира, че големите предизвикателства в Европейския съюз са свързани с това как да бъдат защитени тези права, без да се забавя темпът на иновации

Темата за изкуствения интелект е изключително важна на фона на военните действия, които се водят на километри от нашата граница. Това каза ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на конференция за изкуствения интелект, която Българската телеграфна агенция организира в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“.

„Темата набира голяма популярност в Европейския парламент, защото изкуственият интелект вече се използва във всяка сфера на живота ни. Това е нашето бъдеще. Затова Европейската комисия предлага създаването на Закон за изкуствения интелект, в който трябва да се даде отговор до каква степен трябва да позволим на иновациите да заместят човешкото присъствие.

Най-важният въпрос е как да съхраним основните човешки права – правото на свободно изразяване, на протест, на запазване на анонимност, презумпцията за невиновност до доказване на противното“, отбеляза Петър Витанов. Самият закон се опитва да даде дефиниция какво представлява изкуственият интелект, също къде и как се използва и как това да не става за сметка на основни човешки права.

„Има риск, който е неприемлив и който е свързан с безопасността и правата на гражданите“, подчерта представителят на социалистите в ЕП.

„Биометричната идентификация на обществени места е неприемлива, защото нарушава редица права и свободи“, добави Петър Витанов и даде пример:

„Кой ще отиде на протест, например, ако има опасения, че ще бъде сниман, таргетиран и работодателят му ще може да види какви са политическите му пристрастия“.

Евродепутатът коментира, че големите предизвикателства в Европейския съюз са свързани с това как да бъдат защитени тези права, без да се забавя темпът на иновации.

„В момента Европа изостава от САЩ и Азия в инвестициите в изкуствен интелект, но съм убеден, че отново ще се превърне в лидер“, каза Витанов, който работи изключително активно по законодателството, свързано с изкуствения интелект в рамките на Европейския парламент.

София, 14 април 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук