„СОЦИАЛИЗЪМ XXI ВЕК“:
ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА АВТОРИТАРИЗМА И ЗАДКУЛИСИЕТО В БСП!

По повод отвореното писмо на разжалвания фаворит Й.Т.

0
877

Ние, социалистите от ИПО „Социализъм XXI век“, изразяваме дълбоката си тревога по повод информацията в писмото на Й. Татарски – доскорошен фаворит на г-жа председателката на БСП, че „г-жа Нинова в качеството си на министър на икономиката и индустрията нарушава законите в страната“. Според „писменото сведение” на  Татарски в министерството на К. Нинова управлява, уволнява и кадрува не Нинова, а началникът на нейния политически кабинет, всевластният „сив кардинал” и майстор на „активни мероприятия” – К. Методиев, изхвърлен позорно от президентската институция. Тези „разкрития”, „откровения” и „сведения” са поредното потвърждение за зловредния авторитарен стил, натрапен от К. Нинова в БСП и пренесен безпрепятствено в държавното управление.
През последните шест години БСП беше методично, съзнателно и умишлено разсипана и унизена. Днес БСП е нелява, несоциалистическа, недемократична, неевропейска, безидейна, безидеологична, безисторична, безпаметна, популистка, авторитарна и диктаторска. Партия на клиентелата, на личния егоистичен интерес, на оцеляването и възпроизводството във властта на една жена и шепа приближени.
Днес в БСП властват посредствеността, безличието, бездарието, послушанието, страхът, мракобесието, доносите, интригите, нагаждането в диплите на конюнктурата, политическата неграмотност, свирепият остракизъм срещу всеки (инако)мислещ, личните вендети и саморазправи и – което е особено драстично – последователното прочистване на БСП от социалисти. Най-тревожното е, че този начин на мислене владее, деморализира и обезкуражава социалистите и всички леви хора в България.
Тази отровна, развращаваща  среда произведе една камарила от лично предани на К. Нинова придворни, доведе БСП до крах, погром и морална развала, породи и наложи „ниновизма“ – като реставрация на авторитаризма в най-уродливия му вид, като технология на задкулисната власт, партийна и държавна. И понеже властта се дискредитира всеки ден в очите на обществото, тепърва ще наблюдаваме яростни войни между фаворитите и наемниците, „сивите кардинали“ и „десните ръце“ на г-жа председателката.

     Напомняме: 
Преди шест години Нинова беше натресена на БСП. В резултат на грозна сделка и в името на лични, користни, чужди интереси, убийствени за БСП. Публичните персонажи са известни. Но зад тях има други, непублични, а зад тези други има още по-други и още по-непублични.

     И тук следват серия въпроси:
Кой всъщност е „сивият кардинал”? Кой реално диктува и определя политическите решения? Кой в действителност управлява? Кой е центърът-първоизточник на самите решения? Кой е общият двигател на „кариерното израстване“ на фамозни персони като Нинова и Методиев? И то с една мисия – ликвидирането на БСП като автентична лява партия  и превръщането ѝ в котерия с цел безогледното консумиране на държавната власт по предписанията на такъв един задкулисен властови център? Кой е кукловодът на марионетките? Кой определя властовата формула, която поставя на сцената зависими лица, имитиращи политическа дейност?
На този плачевен фон Нинова и прилежащите ѝ преторианци най-безочливо славословят съучастието на БСП в едно гибелно за страната правителство, в една власт, проядена от задкулисие. Не за първи път предупреждаваме, че пребиваването на БСП в четворната коалиция ще струва скъпо на партията! Положение, което членовете на Националния съвет на БСП явно предпочитат да не забелязват – с цената на позорно бягство от своята отговорност не само пред членовете и симпатизантите на партията, но и пред българските граждани.
Ние, от Платформа „Социализъм ХХІ век“, ще продължаваме да назоваваме порочната същност на „реформата Нинова“, както и пагубните ѝ последици. Дотогава, докато в партията не узрее решимостта и не надделее волята сегашното ръководство да понесе политическа отговорност за действията си и не бъде сменено от ново, способно да възвърне на БСП силата и авторитета на водеща и побеждаваща политическа сила, нужна на България и на нейните граждани!
Настояваме за незабавно възстановяване на автентичната същност и роля на Общопартийната контролна комисия на БСП като пазител на Устава на БСП, на демократизма и морала в партията.
Настояваме за незабавно, присъствено и разширено заседание на НС на БСП, което да осъди и отхвърли „ниновизма” като система на тежък клиентелизъм, унищожаващ социалистическите идеи и морал, разрушаващ БСП като структури, кадри и политическо поведение.

Да съхраним и възродим Българската социалистическа партия!

ИК на ИПО Платформа  „Социализъм XXI век“

 31 май 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук