АНДЕРС ФОГ РАСМУСЕН: ВСЯКА ДЪРЖАВА РЕШАВА ЗА ВОЙСКИ В УКРАЙНА

0
469

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви в Европейския парламент, че всяка държава решава сама дали да изпрати войски в Украйна. Заедно с началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак, той представи инициатива наречена Киевски договор за сигурност.

„Господин Расмусен, преди малко Андрий Ермак каза “времето не е на наша страна“. До каква степен очаквате ЕС и НАТО да се ангажират с войната в Украйна? Ако изпратените танкове не обърнат хода на военните действия, както и евентуалното изпращане на военни самолети, очаквате ли включване на военни  сили от страните членки на НАТО? И кои ще бъдат първите държави, от които ще се очаква такава помощ? Можем ли да говорим за Полша, Румъния и България?“ Това попита евродепутатът Елена Йончева, която е член на подкомисията по отбрана, в която се проведе изслушването. Тя поиска открит отговор дали ЕС и НАТО имат стратегия как да спрем войната. Влиза ли Европа във война с Русия или вече сме във война, попита още Елена Йончева.

„НАТО едва ли ще изпрати войски. Не мисля, че ще го видим. Но всяка държава решава сама за това, както и каква помощ оказва на Украйна. Според международното право – чл.51 от устава на ООН, Украйна има право да поиска помощ, а държавите – да предоставят“, отговори на въпроса й Андерс Фог Расмусен.

„НАТО като цяло не е част от войната в Украйна. Отделните държави – по-малко или повече са част от войната, не трябва да го крием. Това е позволено от международното право“, е позицията на Андерс Фог Расмусен. Инициативата му предвижда няколко стъпки, с които Украйна сама да гарантира сигурността си. Сред тях – изграждане на силни военни способности на Киев, разширяване на сътрудничеството между разузнавателните служби, обучение на военнослужещи от страна на НАТО и ЕС, възстановяване и развитие на индустрия в Украйна, която да произвежда сама необходимото й въоръжение.

Депутати от групите на „Обнови Европа“, „Зелените“, „Идентичност и демокрация“ не спестиха критиките си към предложенията.

Как инициативата, която всъщност е коалиция на желаещите, се съвместява със стратегията за колективна сигурност, която изграждаме като част от НАТО и ЕС, попита евродепутатът от Германия Райнхард Бютикофер. И как Андерс Фог Расмусен приема неколкократните изявления на президента на САЩ Джо Байдън и на канцлера на Германия Олаф Шолц, че не трябва да се допуска НАТО да влезе във война.

Напуснах Вашингтон много по-голям оптимист, отколкото отидох, каза бившият генерален секретар на НАТО по повод представянето на инициативата си в САЩ. Но призна, че една малка част от представителите на Демократическата партия и на Републиканската партия имат резерви към нея.

Нека да обсъдим дипломатическо решение за Украйна, предложи евродепутатът Бернхард Цимниок. Той поиска разяснения и допълнителна информация какво се случва с оръжието и финансовите средства, които се изпращат в Украйна, в контекста на сигнали за корупция. В допълнение евродепутатът заяви, че предложението за споделянето на военна информация също представлява значителен риск за Европа. Когато военни цели бъдат поразени, благодарение на предоставена от нас информация, тогава това може да се изтълкува като че ние сме преки участници в конфликта, каза той.

Хавиер Нарт от Испания обяви, че е изключително притеснен от заявките на Андрий Ермак и на Андерс Фог Расмусен, че Украйна трябва да победи Русия – ядрена държава. С много по-малко хора и възможности. Мислите ли, че можете да вземете Крим през Перекопския провлак или ще се дебаркира като в Нормандия – с кого и къде? Морално незащитимо е да водиш война с Русия с кръвта на украинците, каза той. Тази война не може да бъде спечелена. Да не би целта е да направите Афганистан в Европа с надеждата Русия да се разпадне както Съветският съюз. И второ – за да си производител на военно оборудване, трябва да има пазар, купувачи. Не става само за вътрешна употреба, заяви Хавиер Нарт. Искрено съм притеснен от амбицията да спечелите една война, която не може да бъде спечелена, каза той.

Украйна трябва да получи всичко, което поиска. Не бих изключил нищо, каза Андерс Фог Расмусен. Иначе, според него, Путин ще знае докъде може да продължи. Не смятам, че преговорите ще решат изхода на война. Това ще се случи на бойното поле, допълни той. На реакция в залата в Брюксел дали това означава ядрено оръжие и войски, Андерс Фог Расмусен уточни, че може би ядреното оръжие трябва да се изключи, защото Украйна не го иска. Не трябва да влизаме в изнудване с ядреното оръжие, защото ставаме заложници и роби на този, който го притежава, коментира той.

Елена Йончева поиска допълнителна информация от Андрий Ермак за изпратеното от България оръжие, за което „Ди Велт“ и www.politico.eu писаха, че е било една трета от необходимото за Украйна през 2022 г. Андрий Ермак не отговори.

1 февруари 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук