НАДЯВАМ СЕ НА ПРОБИВ ЗА ШЕНГЕН

0
522

Надявам се на пробив по темата за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това обяви пред БНТ Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. Българските социалисти, румънските им колеги и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес излязоха с декларация, в която призовават да се направи решителна крачка за приемането на двете държави след 11-годишно чакане. Още следващата седмица в Европейския парламент ще има дебат по темата, а 7 дни по-късно се очаква и резолюция.

„Ако искаме да говорим за единна Европа, то влизането на България и Румъния в Шенген е един от най-важните въпроси. По тази тема имаше двоен стандарт“, каза Витанов и добави, че на фона на всички кризи, България и Румъния не могат да бъдат държани встрани. „Със съвместните усилия на българското правителство, на министър Крум Зарков, който работи също активно по темата и на всички български евродепутати, се надявам на пробив за Шенген“, каза още Витанов.

Евродепутатът коментира и изтичането на газ от газопровода „Северен поток“, което застрашава енергийните доставки за Западна Европа. „Не са една и две страните, които имат икономически и политически интерес от спирането на газа по „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ и пълното разкачване на ЕС от ресурсите на Русия. Не знам доколко е изгодно на Русия да компрометира собствената си инфраструктура, за която е дала милиарди. Според експерти може да се окаже, че тази инфраструктура става напълно неизползваема, така че е ясно, че говорим за саботаж и диверсия“, добави социалистът. Петър Витанов е на мнение, че всички коментари кой е причинил тежките щети, са прибързани. „Тепърва ще се изяснява кой стои зад тези действия. Това не може да бъде извършено и от обикновени хора, без държавна подкрепа, защото става въпрос за силно охранявани зони на труднодостъпни места. Със сигурност става въпрос за сериозен удар върху европейската икономика и по-специално германската. Но тя е локомотив за целия ни Съюз, така че не ни чакат добри дни“, прогнозира Витанов.

Представителят на социалистите в ЕП коментира и бъдещето на Зелената сделка в условията на война в Европа. „Зелената сделка ще продължи, но с нов фокус. Стана ясно, че Германия ще удължи живота на две от трите си атомни централи, а това беше държавата, която най-активно искаше да скъса с ядрената енергетика. Ще бъде забавено и затварянето на въглищните централи“, каза още Витанов.

30 септември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук