ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ ЗАДАВА ВЪПРОСИ ЗА ДЪЛГОСРОЧНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ, КОИТО МОЖЕ ДА ПОЕМЕ СТРАНАТА НИ

0
430

„Притеснително изглежда българската политическа нестабилност от европейска гледна точка и то от две години насам. Това положение задава много сериозни въпроси по отношение на дългосрочните ангажименти, които може да поеме нашата държава във всяка една посока, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова в предаването на БТВ „120 минути“. Тя отбеляза, че номинирайки комисар от Европейската комисия за премиер на една държава членка, задава индикация, че вероятно това се случва с информация и с подкрепа на европейските партньори.

Трябва да обърнем сериозно внимание – какво се случва при едно вероятно правителство. Искам да припомня и случая от 2016 г., когато България почти година беше без комисар в Европейската комисия заради изтеглянето на г-жа Кристалина Георгиева. Това не бива да допускаме да се случи отново, имайки предвид, че от мандата на Европейската комисия остава още година и половина, т.е. почти 1/3 от петте години мандат са все още в сила“, коментира Пенкова и предупреди, че много бързо трябва да се вземе решение кой ще наследи г-жа Габриел, ако тя стане министър-председател. Пенкова не изключва варианта това да е предвидено и потенциално новият комисар да е част от преговорите за подкрепа на евентуално правителство.

„БСП няма да влезе в коалиционно управление с ГЕРБ – това е позицията на партията от години насам. Сега въпросът е, че състоянието, обстановката, в която се намираме, предполага едно допълнително допитване. Както и днес беше казано от ръководството на партията, предстои допитване до всички членове за потенциален експертен кабинет – в каква посока и каква позиция трябва да заемем“, коментира евродепутатът по горещия въпрос за коалициите. По нейни наблюдения и разговори със социалисти и симпатизанти – не се вижда подкрепа за каквато и да е колаборация с ГЕРБ. „Поставям и въпроса, и необходимостта от стабилност в нашата държава, защото избори до безкрай едва ли е правилният модел. Виждаме, че резултатите, които произвеждаме в рамките на последните две години са доста сходни и близки“, каза тя и изтъкна, че когато става дума за експертен кабинет, е добре да се наблегне върху политиките, а не върху личностите. „Трябва да има ясни приоритети и политики с ясни срокове за изпълнение, да се адресират настоящите проблеми на хората и на българското общество, а не да се фокусираме върху личностите и министерските места, което за мен е несериозно и безотговорно“, открои основната цел в момента Цветелина Пенкова.

„Лявото е силно в България и е най-силно представено в Българската социалистическа партия. Ние все пак сме единствената лява партия в парламента. На събитието „Форум за прогресивни леви идеи“ голяма част от говорителите и хората, които излагаха тезите и политиките за лявото са представители на БСП. Говорихме за чувствителни теми и предложихме решения. БСП винаги е защитавала уязвимите групи“, убедена е Пенкова.

По отношение на споровете за Истанбулската конвенция тя открои необходимостта от сериозни мерки за борбата с домашното насилие, с насилието срещу жени, с насилието срещу уязвимите групи. „Има необходимост от сериозна промяна в нашето законодателство, за което ние винаги сме пледирали, но има и необходимост сериозно изпълнение на тези закони. Колкото и да е добър един закон, той първо трябва да се възприема от обществото и на второ място – трябва да се прилага и изпълнява“, коментира евродепутатът и напомни, че само от началото на годината има около 11 случая на жени жертви и загинали, вследствие на домашно насилие. Пенкова изтъкна, че сърцевината на този документ винаги е била изцяло в посока насилието над жени: „Аз не съм привърженик на наслагването на преекспонирани страхове в каквато и да е посока и за мен това не трябва да се прави. Основният акцент и основната идея на този документ беше борбата срещу насилието срещу жени. И това трябва да е посоката, в която да прилагаме това, което е заложено като основна цел.“

За поисканото отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, Цветелина Пенкова посочи, че проблемът е с правомощията и начина, по който те са разписани. Тя отбеляза поетия ангажимент – съдебна реформа и преразглеждане именно на правомощията на главния прокурор и няма как замяната на една личност с друга да реши проблема.

По отношение на Плана за възстановяване и действията по него евродепутатът заяви:  „Залогът е голям. В момента в Европа има огромен ресурс от неусвоени средства, включително и по Плановете за възстановяване устойчивост, не само е България. Т.е. ние трябва да вървим към политика на намаляване на дълговете и разумен дефицит, но да използваме тези средства, които са ни дадени, за да можем да се справим с правилното разпределение на бюджетните средства във всяка една държава. Това е ключова тема и в България в момента.“

15 май 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук