БЪЛГАРИЯ – СЪВРЕМЕННА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА?

0
1004

Отговаря ли днешна България на законните очаквания на своите граждани за живот в своя държава, осигуряваща личен напредък не чрез далавери и злоупотреби, а въз основа на справедливостта и солидарността?  И щом това не е така, то каква  алтернативна политика е необходима и възможна за целта тук и сега?

На отговорите на тези въпроси е посветен проекта на Фондация “Солидарно общество“ и списание „Ново време“, озаглавен „Социалната държава – устойчив модел в интерес на работниците?“. По него на 20 април т.г. вече се състоя първата работна дискусия на тема „Възникване и развитие на социалната държава“. Тук публикуваме четирите аналитични доклада  на професорите Искра Баева, Васил Проданов и Боян Дуранкев и на доцент Борис Попиванов, представени от тях по време на дискусията.

До края на месец май предстои провеждането на втората работна дискусия, посветена на въпроса, кои са приоритетите на политиката за трансформиране на България в съвременна социална държава. През месец юни следва третата дискусия на тема, какви следва да са проекциите на социалната държава на местно равнище.

Като резултат от реализацията на проекта, който да бъде представен на конференция през м. септември, се предвижда да бъдат формулирани предложения за законодателни, институционални и практически промени за обрат към развитието на България като европейска социална държава на ХХІ век, способна да осигури достоен стандарт на живот за своите граждани въз основа на високо производителен труд в условията на солидарно общество – решаващото условие за конкурентоспособна икономика и социализираща правова държава.

ГП/

10.05.2023.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук