ШАПКИ ДОЛУ ПРЕД КРИМСКАТА ЕПОПЕЯ

0
605

Крим!
Кой ли не се е опитвал да го откъсне от Русия? Че британци ли не щеш, че турци, че поляци и германци ли, за капак на всичко – американците, които са забравили, че дължат своето възникване и оцеляване на Русия и на нейния военноморски  флот. Повече за това виж тук: https://novovreme.com/pamet-cherno-na-bqlo/ruskiat-flot-palen-napred-kam-nu-york/
Датата 12 май  на 1944 г. е  една от най-светлите дати в историята на Кримския полуостров. В този ден Червената армия освобождава полуострова след едномесечни сражения.
През 1941 г. немските войски са вече пред отбранителния район на Севастопол, който се изпречва  на пътя им към нефта на Кавказ. Както го определя в своя публикация „Российская газета”: „В началото на Великата Отечествена война Севастопол бил едно от най-укрепените места в света. Отбранителният район на града включвал десетки оръдейни позиции, минни полета и две така наречени бронекулни батареи – ББ-30 и ББ-35, които германците кръстили „Максим Горки“, а също 365-та зенитна батарея, която германците нарекли форт „Сталин“. Укрепленията били свързани чрез подземна мрежа от преходи и арсенали, изкопани в скалните масиви.” Едва през юли 1942 г. германците превземат града. Издевателствата над жителите на Кримския полуостров са чудовищни. Няма мъчение, на което те да не са били подложени от тъй културните германци. „Само в края на 1941 – началото на 1942 година германските наказателни групи разстрелват около 12 000 души в град Феодосия и 7000 – близо до Керч”.
Но идва Видов ден – 12 май 1944 г.
В отстъплението си, превърнало се в паническо бягство,  германците унищожават всичко, което не могат да носят на гърба си. Документите по-долу са красноречиви.
По време на Кримската конференция през 1945 г. самият Уинстън Чърчил е потресен от това, което виждат очите му. Днес пишман русофобите удобно забравят историята.
Срещу петте германски и седемте румънски  дивизии, командвани от генерал Йенеке, се втурва  на  8 април  4-ти украински фронт на маршал Толбухин. Само след месец всичко приключва. Пътят на маршал Толбухин към София е открит.

***

Да се пази постоянно
Ст. 413, 416, 417, 1765
Приложение N 1 заповед МО 1975 г. N 0215                                                                                            несекретно

МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
Централен архив на Министерството на отбраната на Руската федерация
ДЕЛО N 146
Заповеди и разпореждания на командването на немските войски в Крим и 17 А по подготовката на операция „Тигър“ , план за изоставянето на Крим. Инструкция на щаба на армията по завземането на линията „Гнайзенау“, карти, планове на операцията “Тигър“.
Превод N 27
Започнато на 09.04.1944 г.
Завършено на 02.09.1944 г.
На 37 страници
Превод от немски

ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА 17 АРМИЯ
Команден пункт на армията
И КОМАНДВАЩ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ
9.04.1944 г., 31 екземпляра
N 38/44, оперативен отдел на щаба  на 17 армия.    
Екземпляр   25.

ПЛАН НА ОПЕРАЦИЯ “ТИГЪР“
7 приложения
[…] В случай на заповед за евакуация на Крим, дадена от висшите инстанции, отначало ще бъдат изведени всички части на 17 Армия, които не са необходими за водене на бойни действия, включително частите на военно-морския и военно-въздушния флот… След това 17 армия извежда частите от крепостта на Севастопол… В процеса на извеждането трябва да бъдат унищожени всички материални ценности и цялата материална част, която не е нужна за водене на бойни действия…

ПЛАН
За доброволна евакуация на Крим
/Операция „Тигър“/
1/ Планът за операция „Адлер“ предвижда принудена от противника евакуация на Крим…
Планът заменя действащия досега план „Глайтбот“ Провеждането на приложения тук план започва след обявяването на парола „Тигър започва“. Тази парола представлява заповед за евакуацията на Крим.
Съществуващият досега план „Глайтбот“ трябва да бъде унищожен след получаването на плана за операция „Тигър“.
… Всички участващи в разработването на плана, както и войската, трябва да имат малко съмнение в това, че армията има ясна, недвусмислена заповед да отбранява  Крим.
2/ В  случай на заповед за евакуация на Крим, издадена от висшите инстанции, в началото ще бъдат изведени всички части на 17 армия, които не са необходими за воденето на бойни действия, включително частите  на военно-морския и военно-въздушния флот. Изпращането на частите ще става по море и със самолети,  при това рубежите на сухопътния фронт в този период са длъжни да устоят.  След това 17 армия извежда частите от крепостта Севастопол. Главното пристанище е Севастопол. Главните летища са: Саки, Сарабус и летищата в района на крепостта в Севастопол.  След пълното им използване намиращите се в наши ръце летища и пристанища да бъдат унищожени. 17 Армия ще бъде препратена в Констанца.
3/ Планът за операция „Тигър“ не предвижда евакуация на материалните ценности при евакуирането на войските от Крим. С получаването на заповедта за евакуация на Крим в процеса на извеждането трябва да бъдат унищожени всички материални ценности и цялата материална част, които не са нужни за водене на бойни действия или снабдяване, или за отбраната на крепостта Севастопол. Крайната цел е: да бъде доставена на летищата на Севастополската крепост за отправяне от тях войската с личното и автоматичното оръжие, а също – с това оръжие, което войникът може да носи, например миномети, разглобяеми горски оръдия, леки зенитни пушки и т.н. При отстъпването към Севастополската крепост трябва да носят със себе си всички тежки оръжия. Изпращането им от Севастопол ще зависи от положението с транспорта.

Германският атакуващ самолет Fw.190, унищожен от съветските самолети на авиобаза Херсонески. 1944
Снимки: bg.ww2facts.net
 

[…]

Приложение 3 към N 38/44 от 9.04.1944 г.
оперативен отдел на щаба на 17 армия
ПЛАН
на разрушенията при евакуацията на Крим

1/ Обща част
При разрушенията в Крим е важно:
1/ Да се разрушат или взривят в много точки всички най-важни кримски пътища с цел да се облекчи извеждането на нашите войски, а също да се извади от строя за възможно най-дълъг срок важната за противника железопътна магистрала: Чонгар-Джанкой-Армянск.
Особено важно е да се направят съществени разрушения на всички пътища, минаващи паралелно на южния участък на Севастополската крепост.
2/ Чрез разрушаване на пристанищата, на всички стопански съоръжения, на всички снабдяващи товари, летища и връзки да се постигне целта полуостров Крим за дълъг срок да не може да бъде използван от противника като оперативна база.
3/ Цялото изоставено военно имущество трябва да бъде така сериозно повредено че противникът да не може да го използва…
4/ Да не се правят преждевременни разрушения, за да не се издадат с това намеренията за извеждане… Освен това, пожари и взривявания, водещи до пожари, не трябва да се правят нощно време или пожарите трябва да започнат в такова време, че да не се виждат в тъмнината…
Групите на Алмендингер и Конрад ще получат карти с нанесени граници и обозначения на участъците и селищните пътища, на които трябва да се направят разрушенията…
Избиването на конете в района на крепостта може да бъде разрешено само с разрешение на командващия тила  на армията, тъй като конете ще може да потрябват като продоволствие… След избиването  животните трябва да се изхвърлят в морето, за да не се отровят оставащите части, когато употребяват за храна труповете на тези коне…
Особено важно е да се поставят минни заграждения на горските пътища…
Всеки корпус и всяка дивизия трябва да създадат свой щаб за загражденията и разрушенията…
 
 
 
ЗВЕРСТВАТА НА НЕМЦИТЕ В КРИМ
Симферопол, Ялта, Евпатория
В. „Красная звезда“, 7 април 1942 г.

Диви грабежи, насилия, убийства, чудовищни издевателства и зверства – това донесоха немско-фашистките завоеватели на трудещите се на Крим.
Улиците и площадите на Симферопол, Евпатория, Алушта, Симеиз, Ялта са обагрени от кръв на за нищо невиновните съветски хора.  В Симферопол за времето на своето разпореждане немските палачи разстреляха  30 хиляди съветски граждани. Само за няколко дни през януари немците разстреляха тук 12 хиляди човека.  Те разстреляха не една хиляда в Евпатория и другите градове на Крим…
Работникът др. Елизаров, измъкнал се от фашисткия ад в едно от работническите предприятия в Симферопол, разказа, че в Алушта само за един ден  немците са разстреляли 40 старци жени и деца.
В прекрасните санаториуми на Крим фашистите направиха публични домове, в които насила събраха съветските момичета и младите жени. В Евпатория немците разстреляха четири хиляди старци, деца и жени, изгориха  много почивни домове и санаториуми, а ценното имущество разграбиха. За всичко това разказа гражданинът Харченко, измъкнал се от фашисткото иго.
За чудовищните зверства на немците в окупираните райони на Крим разказват също пленените румънски и немски войници. Войникът от разузнавателната рота на трети батальон на 1-ва румънска горска стрелкова бригада Захарив Николай разказва: «Отидохме със сержант Штефан на 40 км от Симферопол за сено. Там видяхме страшна картина. С 12 автомобила немците докараха много руски деца, жени и мъже.  Дрехите им струпаха на купчина, а хората ги разстрелваха на групи с картечници и ги хвърляха в рова“.
Немският войник Ото Фребел докладва: „Известни са ми случаи на масови разстрели на жители в Симферопол. Там бяха убити  28-30 хиляди души, във  Феодосия  видях обесени руски жители“. Ефрейторът Юлиус Тредцер написа в своя дневник: „Тук всички евреи и лица от смесени бракове са разстреляни. При село Золотая бяха нападнати шестима немски войници. За репресия бяха разстреляни 120 души“…
На 4 февруари 1942 г. наказателен отряд на „СС“ от 250 човека, съпровождан от юдата-предател Ягя Смаил, обкръжи село Чаир и започна зверска разправа над мъже, жени и деца. Фашистките изверги изгониха всички жители от домовете им, като ги заставиха да извадят всичко ценно, а след това запалиха всички къщи в селището. В една от къщите се намираха ранените червеноармейци Кожодуб и Дизел, фашистите не разрешиха на жителите да изнесат бойците и те изгоряха… Озверелите фашисти не се спряха на това, те пристъпиха към разправа с останалите жители на селището… Спасилите се от разстрела жители на Чаир встъпиха в редиците на партизаните.
В село Кучук-Кой немските войници съблякоха две девойки украинки чисто голи и ги завързаха за скамейката. След като изнасилиха девойките, войниците им отрязаха гърдите, носовете и пръстите…
В село Варнутка… немските войници в присъствието на офицерите  екзекутираха три девойки. Отначало ги изведоха в градинката зад къщата и смъкнаха дрехите им,  а след това започнаха да ги изтезават. На една от девойките немски войник разпра корема, избоде очите й и отряза гърдите й. В това време офицерът стоеше встрани и се смееше. На другите две девойки фашистите изверги също разрязаха коремите, отрязаха гърдите и пръстите им.
В селце южно от  Чоргун… немски войници хванаха жена с дете на около година и половина и ги доведоха при офицера. По заповед на офицера един войник размаза главата на детето пред очите на майката  и го разряза на две половини. След това фашистките зверове смъкнаха дрехите от ридаещата майка, изнасилиха жената и я убиха…
Ние ще пролеем потоци мръсна фашистка кръв за всяка капка от кръвта на невинните съветски хора. Ние ще отмъстим стократно  на немско-фашистките нападатели за нашите майки,  жени, деца, братя и сестри…
Няма да пожалим своята кръв и живот в борбата с  фашистките нечестивци.  Ще очистим Крим от  немско-фашистките грабители и техните румънски придатъци.
Крим беше и ще бъде съветски!
КРИМ (По телеграфа от наш кор.).
0gnev.livejournal.com
 
Превод от руски Велиана Христова
На 16 март 1944 г., щабът на върховното главно командване разпорежда започване на операцията за освобождаване на Крим. Самата кримска операция е проведена от 8 април до 12 май 1944 г. от силите на 4-ти украински фронт и отделната приморска армия в сътрудничество с Черноморския флот и Азовската военна флотилия.
Срещата на съветските партизани в освободената Ялта. 1944
Черноморската ескадра се завръща в освободения Севастопол. На преден план е гвардейският лек крайцер Krasny Krym, последван от силуета на линейния кораб Севастопол. 11.05.1944

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук