СРЕЩИ С ГРАФ ИГНАТИЕВ

0
304

След празниците за Трети март издателство „Синева“ ще представи нашумялата книга на журналистката Калина Канева „Н.П. Игнатиев – Графът на българите“ и в София. Тя е резултат на детайлно проучване на авторката в продължение на 40 години.

На фона на множеството измислени твърдения за граф Игнатиев в последно време за присъстващите ще бъде интересно да се запознаят с фактите за възстановяването на българската епархия с неговите усилия, за Сан Стефано, което е изцяло негова заслуга, за обвиненията към графа от страна на приближените до император Александър ІІ, че той е обслужвал интересите на България, а не на Русия.

Дискусията ще се състои на 5 март (вторник) от 18 ч. в малката зала на Дома на Русия на ул. „Шипка“ 34, с участието и на авторката Калина Канева. Книгата ще бъде представена от проф. Искра Баева, журналистката д-р Велиана Христова и издателя Христо Георгиев.

ИК „Синева“ гостува  в Старозагорския край

По покана на местните организации на Отечествения съюз, Българския антифашистки съюз, фондация „Пламък – Стара Загора“ и Дружеството за разпространение на знания в Стара Загора Издателска къща „Синева“ представи свои издания в Шипка, Стара Загора, Раднево, Казанлък и в село Винарово, община Чирпан. Срещи се проведоха и в Сопот и Карлово.

Пред читателите проф. Искра Баева говори за Националния ни празник 3 март и неговия смисъл като възраждане на българската държавност след Руско-турската война 1877/1878 година, за историческите връзки между България и Русия – през двете световни войни българските правителства поставят страната ни в коалиции срещу Русия и СССР, но симпатиите на българския народ са към руската страна… Проф. Баева напомни фактите за антифашистката съпротива в България като основание на парижките мирни преговори страната ни да не бъде наказана със загуба на територии и да запази непокътнати държавните си граници!

Книгите „Поглед към близкото минало“ и „Надникване в Русия“ – сборници от публикации на журналиста и издателя Христо Георгиев, излизали в познатата на читателите на в. „Дума“, „Ново време“ и „Поглед инфо“ рубрика „Черно на бяло“, включваща забравени или неизвестни документи, предизвикаха интереса на публиката. Така стана и с книгата на Калина Канева „Н. П. Игнатиев. Графът на българите“ и на Мерсия Макдермот „Имало едно време в България. Спомени и описания“. За изданията говориха проф. Искра Баева, издателят Христо Георгиев и журналистката Велиана Христова и много от присъстващите.

Срещите преминаха в одухотворена атмосфера, в разговори за истината в българската история и опитите за нейното преиначаване и подменяне днес, в зависимост от политическите настроения и желания на управляващите среди у нас да угодят на чужди интереси, недоброжелателни към България и българския народ, към българската история, нашето настояще и бъдещето на българите.

Навсякъде Христо Георгиев подари екземпляри от книгите на местните библиотеки. Защото написаното слово остава и истината в него не може да се премълчи, нито да се скрие или преиначи – също като в малката книжка на Паисий „История славяноболгарская“, съхранила и показала пред българина и пред света, че народът ни има своето достойнство и своя принос в съкровищницата на световната култура.

02.03.2024

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук