БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В САПЬОРА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

0
611

България се превърна в сапьора на Европейския съюз, който трябва да прокара всички непопулярни и рискови решения. Това каза пред „Тази сутрин“ по БТВ евродепутатът Петър Витанов. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП говори за изгонването на руските дипломати и перспективите за ново правителство.

„Няма голяма разлика дали начело ще е Кирил Петков или Асен Василев, защото когато сменим играчите, не променяме играта. Партиите остават същите, а те претърпяха щети в последните седмици. Със съжаление установявам, че в БСП се държим така, сякаш сме готови да участваме на всяка цена в управлението“, каза Петър Витанов

Той посочи няколко идеологически решения, които са били в разрез с тезите на БСП – като  отношенията с „Газпром“ и изгонването на 70 руски дипломати.

„България се превърна в сапьора на Европейския съюз. Тя действа като флагман. Другите държави само чакат, за да видят каква ще е реакцията на Русия, след което преосмислят своите действия или предприемат други“, добави социалистът.

По отношение на изгонените руски дипломати, Петър Витанов беше категоричен, че не иска да се превръща в техен адвокат, нито да защитава действията им, ако те са разузнавали в страната ни, но не вижда солидни доказателства за това.

„Според мен случилото се сега просто разсмива половин България. Аз няма да се превръщам в адвокат на руските дипломати, но също така не мога да приема, че България е най-разузнаваната страна от Русия и ние сме изгонили една пета от всички дипломати, получили статут „нон грата“ в държавите-членки на НАТО. Звучи необмислено, ненавременно, а и ще донесе тежки последици“, прогнозира Витанов.

Що се отнася до червените линии на БСП, Петър Витанов смята, че партията му не е била така безкомпромисна, както обещаваше на своите избиратели.

„Ние имахме ластични червени линии, много гъвкави. Така беше и с военната подкрепа. Боли ме, че БСП се превърна в Републиканската партия на САЩ или в оръжейната асоциация на Америка и за нея се говори в момента само по теми, свързани с оръжието, назначения или уволнения на шефове на военни заводи, но не и за социална политика“, каза евродепутатът.

Петър Витанов разказа, че от месеци заедно с Крум Зарков, Станислав Владимиров и други социалисти обикалят страната и виждат притеснението на левите хора за бъдещето на БСП.

„Сега би трябвало да се направи опит за правителство. Със сигурност обаче ще е много трудно да се управлява с крехко мнозинство от 121 или 122 души. При постоянно треперене за кворума спира законодателна дейност, международна дейност, торпилира се целият политически процес и се стига до отвращение на хората от политиката“, завърши Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук