ПРОТИВ УЧАСТИЕТО НА БСП В ПРАВИТЕЛСТВОТО! ЗА КОНСОЛИДАЦИЯ НА НОВА БЪЛГАРСКА ЛЕВИЦА!

0
1074

Днес, 7 юли 2022 г., Националният съвет на БСП е свикан на заседание, за да бъде информиран за хода на кризисните политически преговори и за да вземе решение за по-нататъшното участие на партията в управленската коалиция и удължаването на живота на 47-о Народно събрание.

Няма съмнение, че този Национален съвет, напълно обезличен през последните две години и загубил политическо и морално право да представлява партията, ще даде своята подкрепа на циничните щения на Нинова-Свиленски-Зафиров-Гуцанов и сие да продължат пагубния за левицата курс на колаборация с ПП и ДБ. Безмълвно, в името на запазването на скоро получени постове и обещания за бъдещи лични придобивки, членовете му ще дадат подкрепа на некомпетентната и вредна политика на „промяната“, замъглена със заклинания за прозрачност и борба срещу корупцията; ще кажат „да“ за подкрепата на правителство, в което БСП участва с десни партии, подвластни и на чужди политически и икономически интереси. Правителство, което лишава България от сигурни енергийни източници, отстъпва от ясно формулирани национални интереси по отношение на РСМ, трайно скъсва отношенията и влиза в открита вражда с Русия. Политика, която ръководството оправдава с безсъвестно кичене с постижения в социалната сфера – подаяния от страна на ПП и ДБ с цел превръщането на БСП в параван и патерица на „промяната“, т.е. на преднамерената подмяна!

Още при създаването на четворната коалиция преди шест месеца и многократно от тогава до днес, ние, представителите на Платформа „Социализъм ХХІ век“, на други структури и отделни авторитети в и извън БСП, заявяваме своето несъгласие с прякото ангажиране на партията в изпълнителната власт с политически несъвместими субекти, с провежданата от КН и сие политика на загуба на идеологическа идентичност и политическа самостоятелност, на унищожаване на структурите и разгонване на кадрите на партията под диктовката на чужди на нейните принципи и морал „началници на кабинети“. Нашата искрена загриженост за настоящето и бъдещето на партията е посрещана от обкръжението на КН с хули и обвинения в предателство, с прехвърляне от болната на здравата глава на отговорността за неуспехите и провалите, резултат от тази политика или с оглушително мълчание.

Днес, когато отново политическите партии и държавните институции са изправени пред взимането на съдбоносни решения за настоящето и бъдещето на България, ние се обръщаме към всички социалисти, симпатизанти и привърженици на левицата с призив:

  • Да заявим, че БСП трябва да подкрепи онези бъдещи законодателни и управленски намерения, които отговарят на нейните програмни и политически приоритети и на потребностите и очакванията на болшинството български граждани, но не трябва да участва със свои представители в ново правителство с ПП и ДБ.
  • Да не допуснем БСП да участва в задкулисни договорки с обещания за постове и други облаги при формирането на парламентарна подкрепа на ново правителство и да попада в капана на манипулациите за отговорността пред националните интереси и на заплахите с хаоса и неясните последици за демокрацията от предсрочните избори.
  • Да не позволим Българската социалистическа партия да бъде унизена за пореден път от други политически сили, да бъде подчинена на лични сметки и амбиции и унищожена в угода на чужди идеологически и политически интереси.
  • Да обединим сили за консолидация на една Нова българска левица и да дадем възможност на българските избиратели да намерят в нейните програмни намерения и лица причини и възможност за активно участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори и за свободна и категорична подкрепа на алтернативата за нов път на развитие на България в сложните условия на ХХІ век.

ИК на ИПО Платформа „Социализъм ХХІ век“
7 юли 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук