С КУРАЖ. ЗА ЕВРОПА Конгрес на ПЕС в Берлин 14-15 октомври 2022 г.

Конгрес на PES 2022 14-15 октомври 2022 г., Берлин

0
708

На 14-15 октомври 2022 г. в Берлин ще се проведе Конгресът  на Партията на европейските социалисти. Той се подготвя с домакинската подкрепа на управляващата Германска социалдемократическа партия /SPD/. В работата му ще вземат участие левите държавни и правителствени ръководители в Европа, партийните лидери от лявото политическо семейство ­– 33 партии-членки, 12 партии-асоциирани членове и 12 организации-наблюдатели, еврокомисари, евродепутати, делегати, активисти, международни гости и медии.
Конгресът ще се проведе в момент на фундаментални промени и висока несигурност. Европа е на около година и половина преди следващите европейски избори. Под мотото „С КУРАЖ. ЗА ЕВРОПА„(With courage. For Europe)  лидерите на ПЕС ще обсъдят политики за справяне с дълбоките промени в международната сигурност и многостранния баланс, растящите цени на енергията и инфлацията, ковид кризата, изменението на климата и социалните предизвикателства.
„Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим съдбата и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията-двигател за прогресивни решения и реформи. А горивото са нашите ценности – солидарност, социални политики, устойчивост, благополучие, феминизъм, демокрация и справедливост.“. Това се казва в проекторезолюцията за предстоящия конгрес на европейската левица.
Програмата предвижда доклад на президента на ПЕС Сергей Станишев, изказвания на кандидата за лидер на европейската левица Стефан Льовен, на премиерите Педро Санчес (Испания), Магдалена Андерсон (Швеция), Антонио Коща (Португалия), Сана Марин (Финландия), Роберт Абела (Малта), Еди Рама (Албания), на изпълнителният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, на върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел, на Елиза Ферейра и други еврокомисари. Ще говорят още и президентът на ПЕС Жени Зита Гурмай, председателят на групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в Европейския парламент Ираче Гарсия и председателят на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS) Мария Жоао Родригес.
Работата на конгреса се организира и ще протече в различни по форма и съдържание прояви.
На 13 октомври ще се проведе годишната конференция на ПЕС-жени под надслов Да гарантираме нейния глас по време на криза – прогресивни отговори на незачитането на пола“. Същият ден е планирана и съпътстваща среща на ESO на тема  „Мир, международна солидарност и развитие в променящия се свят“
На 14 октомври ще се проведат:  Проучвателна визита на групата на ПЕС в Комитета на регионите в кметството на Берлин по програмата „Берлин в Европа“; съпътстваща среща на групата С&Д в ЕП на тема „Прогресивни политики за прекратяване на енергийната криза“; съпътстваща среща на Фондация „Фридрих Еберт“ – „Повратна точка: слагане на край в хаоса на европейската сигурност“; съпътстваща среща на Европейския форум за демокрация – „Какво остава ляво в Източна Европа?“; годишна среща на Фондацията за прогресивни европейски изследвания – „Бъдещето на европейския проект: разширяване и/или задълбочаване?“; Пленарна сесия на Конгреса на ПЕС – ден 1; Три лидерски панели на теми: „Нашата Европа: до своите граждани“, Нашата Европа: уважение към хората“,  „Нашата Европа: уважение в света“. През този ден ще се проведе изборът на президент на ПЕС и ще бъде приета резолюцията на Конгреса.
На 15 октомври ще се проведе Пленарна сесия на Конгреса на ПЕС – ден 2 и новият президент на ПЕС ще произнесе реч. В три панела министър-председатели и лидери ще обсъждат темите: „Да водим Европа чрез лидерство в промяната,  „Нашата Европа: уважение към планетата“ и „Нова европейска енергия“. Реч ще произнесе  германският канцлер.
            Повече информация за конгреса на ПЕС`2022 може да се намери на уебсайта на събитието: https://events.pes.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук