С КУРАЖ. ЗА ЕВРОПА Конгрес на ПЕС 2022. 14-15 октомври 2022 г., Берлин

Сергей Станишев и Стефан Льовен пред конгреса на ПЕС в Берлин

0
792


С КУРАЖ. ЗА ЕВРОПА
Конгрес на PES 2022
14-15 октомври 2022 г., Берлин

На 14-15 октомври 2022 г. в Берлин ще се проведе Конгресът  на Партията на европейските социалисти. Той се подготвя с домакинската подкрепа на управляващата Германска социалдемократическа партия /SPD/. В работата му ще вземат участие левите държавни и правителствени ръководители в Европа, партийните лидери от лявото политическо семейство ­– 33 партии-членки, 12 партии-асоциирани членове и 12 организации-наблюдатели, еврокомисари, евродепутати, делегати, активисти, международни гости и медии.
Конгресът ще се проведе в момент на фундаментални промени и висока несигурност. Европа е на около година и половина преди следващите европейски избори. Под мотото „С КУРАЖ. ЗА ЕВРОПА„(With courage. For Europe)  лидерите на ПЕС ще обсъдят политики за справяне с дълбоките промени в международната сигурност и многостранния баланс, растящите цени на енергията и инфлацията, ковид кризата, изменението на климата и социалните предизвикателства.
„Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим съдбата и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията-двигател за прогресивни решения и реформи. А горивото са нашите ценности – солидарност, социални политики, устойчивост, благополучие, феминизъм, демокрация и справедливост.“. Това се казва в проекторезолюцията за предстоящия конгрес на европейската левица.
Програмата предвижда доклад на президента на ПЕС Сергей Станишев, изказвания на кандидата за лидер на европейската левица Стефан Льовен, на премиерите Педро Санчес (Испания), Магдалена Андерсон (Швеция), Антонио Коща (Португалия), Сана Марин (Финландия), Роберт Абела (Малта), Еди Рама (Албания), на изпълнителният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, на върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел, на Елиза Ферейра и други еврокомисари. Ще говорят още и президентът на ПЕС Жени Зита Гурмай, председателят на групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в Европейския парламент Ираче Гарсия и председателят на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS) Мария Жоао Родригес.
Работата на конгреса се организира и ще протече в различни по форма и съдържание прояви.
На 13 октомври ще се проведе годишната конференция на ПЕС-жени под надслов Да гарантираме нейния глас по време на криза – прогресивни отговори на незачитането на пола“. Същият ден е планирана и съпътстваща среща на ESO на тема  „Мир, международна солидарност и развитие в променящия се свят“
На 14 октомври ще се проведат:  Проучвателна визита на групата на ПЕС в Комитета на регионите в кметството на Берлин по програмата „Берлин в Европа“; съпътстваща среща на групата С&Д в ЕП на тема „Прогресивни политики за прекратяване на енергийната криза“; съпътстваща среща на Фондация „Фридрих Еберт“ – „Повратна точка: слагане на край в хаоса на европейската сигурност“; съпътстваща среща на Европейския форум за демокрация – „Какво остава ляво в Източна Европа?“; годишна среща на Фондацията за прогресивни европейски изследвания – „Бъдещето на европейския проект: разширяване и/или задълбочаване?“; Пленарна сесия на Конгреса на ПЕС – ден 1; Три лидерски панели на теми: „Нашата Европа: до своите граждани“, Нашата Европа: уважение към хората“,  „Нашата Европа: уважение в света“. През този ден ще се проведе изборът на президент на ПЕС и ще бъде приета резолюцията на Конгреса.
На 15 октомври ще се проведе Пленарна сесия на Конгреса на ПЕС – ден 2 и новият президент на ПЕС ще произнесе реч. В три панела министър-председатели и лидери ще обсъждат темите: „Да водим Европа чрез лидерство в промяната,  „Нашата Европа: уважение към планетата“ и „Нова европейска енергия“. Реч ще произнесе  германският канцлер.
            Повече информация за конгреса на ПЕС`2022 може да се намери на уебсайта на събитието: https://events.pes.eu/

13 октомври 2022 г.

 

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ПРЕДАВА ЩАФЕТАТА НАЧЕЛО НА ПЕС:
ЛЕВИЦАТА ОТНОВО МОЖЕ ДА СПАСИ ЕВРОПА

Христина Добрева, сайт „Лупа“

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев я оставя по-голяма и по-единна  след цели 3 мандата начело лявото политическо семейство на стария континент, след като обяви, че няма да се кандидатира отново на поста. Избиран двукратно с пълно мнозинство бившият български премиер предава руля на управлението на ПЕС след цели 11 години  в ръцете на нов председател (който е и единствен  кандидат – б.р.) – ексшведския премиер Стефан Льовен.

            Днес ПЕС ще избере и него, и ще гласува Резолюция, а конгресът на левицата в Берлин по повод 30-годишнината на партията се провежда на фона на бушуващата война в Украйна и пост-ковид криза. Затова е и под надслов: „С кураж. За Европа“. А Станишев цитира Джон Атанасов: „Най-голямата смелост човек може да прояви не в Космоса, а в мисълта“.

В емоционална реч пред делегатите Станишев призна, че лидерството на ПЕС, а и работата в и за Европа винаги са играли ключова роля в живота му. Но напомни, че пътят му не започва от ПЕС, а от БСП, за чийто председател бе избран през 2001 г.

„Работих усърдно за приемането й в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Бях премиер, когато България се присъедини към ЕС през 2007 г. Но никога не съм си представял, че един ден ще стана лидер на цялото голямо и силно европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням вълнението да застана начело на 33 различни партии, обединени около общи ценности. И до днес приемам това за огромна чест и отговорност. И се надявам, че през тези 11 години не предадох нито веднъж вашето доверие и подкрепа“. Така Станишев, през сълзи, откри конгреса на партията и очерта постиженията на левицата по време на трите му мандата.

Какво наследство оставя?

В своеобразен отчет пред делегатите Станишев заяви, че днес ПЕС е по-голяма, по-единна и готова да поеме кормилото на Европа. „Всяко решение на институциите на ЕС носи социален отпечатък, думата й се чува, а хората очакват социална защита от кризите“, каза той. И отбеляза:  ПЕС има 33 пълноправни партии-членки, 12 наблюдатели и 12 асоциирани членове. След продължителна доминация на десницата, сега ПЕС и ЕНП имат паритет в европейските институции – 7 на 7 премиери в Европейския съвет и 9 на 10 комисари в Европейската комисия, каза Станишев.

            Рокадата начело на ПЕС обаче се случва на фона на драматичните събития в ЕС по отношение на енергийната криза и войната само на 1200 километра, делящи конгреса на партията в Берлин и фронта на войната в Украйна.

Трябва да спрем тази лудост!

„Вилнее война в Европа. Отново! Хиляди животи и от двете страни са погубени. Войната превърна милиони хора в бежанци – остави ги без дом и раздели семейства. Европа отговори на агресията единно и веднага, и подкрепи народа на Украйна. Но днес трябва да сме още по-разтревожени от постоянната и бърза ескалация на войната, която има своя собствена логика и склонност да става все по-брутална. Никога не бива да забравяме, че Европа е проект на мира“, напомни Станишев пред делегатите на изпроводяк.  А в думите му, че напоследък твърде много се говори за военна победа и твърде малко за това как с политически решения да се спре тази „лудост“, явно прозвуча разочарование от европейските политици. „Нямам съмнение, че ще е изключително трудно, но всяко усилие си заслужава.

Провеждаме конгреса си в Берлин – нека последваме Вили Бранд и неговия кураж за политика, която направи възможно Хелзинкското споразумение и събори Берлинската стена“, призова той.

Моментът е исторически –
левицата може да спаси Европа отново

Според Сергей Станишев точно този исторически момент може да покаже левицата отново като спасител. „Имаме своя морален компас – нашите ценности: солидарност, справедливост, равенство, защита на човешките права, достоен труд и доходи. Трябва отново да чуваме и да говорим с хората, така започна всичко – с първите леви активисти. Необходимо ни е критично мислене, основаващо се на фактите. Нужни са ни кураж и политическа воля да направим това, което смятаме за правилно. И ако хората видят, че сме честни и открити и изпълняваме обещанията си, ще ни гласуват доверие. Социалистическото движение го е постигало и преди. Днес можем да изведем Европа от кризите отново“, убеден е бившият български премиер.

А като историк по образование Сергей Станишев каза, че историята не е просто разказ за миналото, а разказ за промяната. „ПЕС има силата да води Европа към справедливост, равенство и човеколюбиво бъдеще. Въоръжена с нашите ценности, социалдемокрацията може да продължи да променя Европа и света. И тук не става дума само за битка с нашите политически опоненти. Става дума за спасяването на човечеството. Ние сме готови за тази битка. Ще я спечелим, защото влизаме в нея със сърце. А то винаги бие отляво“, уверен е Станишев.

Социалдемокрацията на първо място,
ПЕС – сплотен и лоялен екип

„Винаги съм поставял социалдемокрацията на първо място, дори с плащането на висока политическа цена за мен самия. И ПЕС Жени знаят за битките, които сме водили. Вярвам, че политиката е колективен спорт. Благодаря на всички за усърдната работа, която направи нашето семейство по-силно. Благодаря на екипа на ПЕС за подкрепата, креативността, лоялността и приятелството. Станахме силен и сплотен отбор!“, похвали Станишев съвместната работа в ПЕС.

И благодари на партиите – членки на голямото ляво семейство на Стария континент. Защото именно те са били в силата на решенията – готови за битка и да помогнат една на друга. А принципите – уважение и диалог, остават, добави бившият премиер на фона на фрагментираната българска левица и залиняващата БСП.

„Горд съм, че оставям ПЕС по-голяма, по-единна и с решения за кризите“, каза още той. А да чуят тези думи лично дойдоха сочените за едни от най-близките на соцшефката у нас Корнелия Нинова – Филип Попов, Вяра Емилова и посоченият отново за бъдещ зам.-председател на 48-ото НС и ексвъншен министър Кристиан Вигенин.

За следващия президент на ПЕС Стефан Льовен

Станишев поздрави кандидата за нов лидер на европейската левица. „Радвам се, че Стефан Льовен поема лидерството в партията и съм сигурен, че семейството ще бъде в добри ръце. Той е не само успешен партиен лидер и премиер, но и отдаден европеец“, похвали го Сергей.

„Помислете си къде бяхме през 2011 г. и къде сме сега. През 2011 г. десницата налагаше политики навсякъде – помним затягането на коланите. А днес нашата дума се чува и всяка европейска политика носи социален отпечатък. От големите инструменти като Следващо поколение ЕС (Next Generation EU) и Зелената сделка, през Инструмента за помощ при безработица (SURE) и Директивата за минимална работна заплата, до Фонда за справедлив преход, Европейския социален фонд, Детската и Младежката гаранция.“ Мисията ни е да променим живота на всички, а не само на малцина избрани.

Предизвикателствата

„Трябва да сме горди с постиженията си, но политиката винаги е разговор за бъдещето. Не можем да го предскажем, но можем да му повлияем, предотвратявайки много опасности. Имаме политическите и институционалните инструменти да оформяме бъдещето от перспективата на нашите леви и прогресивни ценности. За нас е лесно, защото знаем кои сме и за какво се борим“, подчерта досегашният президент на ПЕС. Но предупреди, че светът се променя драматично и хората са уплашени. Те се чувстват несигурни и изоставени. Страхуват се за своята работа, доходи и бъдеще.

„Има две емоции, които движат живота и политиката – страхът и надеждата. Страхът е оръжието на десните и популистите, които продават приказката за „доброто старо време“. А ние сме на другия полюс – на надеждата. В нашето ДНК е закодирано бъдещето и политическото ни семейство е призвано да промени живота на всички, а не само на малцина избрани“, отбеляза евродепутатът.

Хората очакват от нас социална защита от кризите. И в това е предизвикателството: всички чакат социалните решения от социалистите. Не от десницата, не от популистите. А ако ЕС не им ги даде, цената ще бъде платена от левицата. Няма време за губене, трябва да действаме веднага. Трябва да спасим Европа отново“, убеден е той.

Дигитализацията и новия хуманизъм

„Днес всички говорят за дигитализацията, но десните гледат на нея само като възможности за печалба. Ние обаче, освен предимствата, виждаме и заплахата за още по-големи неравенства – бъдещият пазар на труда може да роди нова класа от „ненужни” хора“, предвижда Станишев в речта си пред делегатите в Берлин.

„През XX век социалдемократите опитомиха пазарния капитализъм чрез принципите на Социалната държава. Днес, в XXI век, трябва да направим така, че всички трансформации да гарантират публичния интерес, а не алчният капитализъм да подчини хуманността на парите.“

Зеленият преход – червен, успешен и справедлив

„В Европейския съюз има мнозинство за Зелената трансформация, но ние вярваме, че тя ще бъде успешна само ако е червена – социално справедлива и в защита на всички засегнати“, вярва Станишев.

По думите му настояването на социалдемократите е енергията и потреблението да бъдат устойчиви – и заради планетата, и в името на солидарността спрямо идните поколения. Но едновременно с това трябва да се мисли и за икономически растеж, и за запазване на работните места.

А големият приоритет според него е да се мисли за обща европейска социална защита за хората – с оглед на кризисната зима, която се очертава и цялата 2023 г.  За целта ПЕС ще приеме и специална Резолюция.

 

 

 

 

В края на речта му делегатите станаха на крака, за да аплодират досегашното ръководство на партията. Главният секретар на ПЕС Ахим Пост пък нарече Станишев не само „европейски шампион“, а „велик социалдемократ“.   Станишев се сдоби и с интересен шарж на изпроводяк – като футболния капитан на отбора „ПЕС“ с номер 11 (колкото години я управлява – б.р.).

14 Октомври 2022 г.
https://lupa.bg/news/sergei-stanishev-predava-shtafetata-nachelo-na-pes-levicata-otnovo-mozhe-da-spasi-evropa_201440news.html

 

СТЕФАН ЛЬОВЕН ПОЕМА ПЕС
С АМБИЦИЯ ЛЕВИЦАТА ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА МИРА В ЕВРОПА

Христина Добрева , сайт „Лупа“

Бившият шведски премиер и лидер на социалистите в скандинавската страна Стефан Льовен, е единственият кандидат за президент на ПЕС след Сергей Станишев и поема лявото политическо семейство от неговите ръце. Днес се очаква Льовен да бъде избран с голямо мнозинство. А в реч преди процеса по вота от делегатите в Берлин, шведът благодари на Станишев не само за разрастването на ПЕС и удвояването на тежестта й на Стария континент, но и за това, че през всичките 11 години начело българският политик е успял да ръководи партията изцяло спрямо нейните ценности и морал.

Той разкри, че е бил изоставен като бебе от майка си в сиропиталище, защото не е могла да се грижи еднакво добре за двамата си синове. „Сигурно й е било много трудно да изостави дете. Но го е направила, защото е знаела, че обществото ще се погрижи по-добре за това дете, отколкото тя самата. А моите осиновители ми дадоха любовта и сигурността, което всяко дете заслужава. И така бе засято у мен семето на солидарността, идеята за това, че всеки човек е важен. Това ме оформи и като социалдемократ“, каза бившият премиер на Швеция.

„Знам, че има много начини, по които можеше да се развие животът ми, но благодарение на това солидарно общество, аз всъщност имам щастлив живот. И това е голямата борба на социалдемокрацията – да осигури равенство в обществото. А условието за това е обществото да е построено върху солидарност“, каза Льовен. И декларира, че ще се грижи за политиките, наследени от Станишев – и по отношение на ветераните, и на жените, и на децата, и на бедните, и на ЛГБТИ общността.

По думите му само заедно левицата ще може да избере пътя на Европа – напред. „Живеем в много трудни времена. Сериозната ситуация по отношение на сигурността ни, на демокрацията ни – ни кара да изпълняваме важна роля. До изборите за новия състав на ЕП обаче трябва да предложим и визия за развитие, и едновременно да сме стъпили здраво на земята“, напомни шведът.

Европа по думите му има нужда от отговори – и по отношение на енергийната криза, и за сигурността на фона на войната в Украйна. „Но трябва да гледаме и отвъд настоящите кризи. Защото в момента пишем книгите за бъдещето ни. Какво искаме младите хора да четат в учебниците за това време, в което живеем сега? Аз искам да чета, че сега са били взети важни решения за спасение за планетата, че сме гарантирали сигурността на гражданите си, че сме преодолели обществените различия“, каза Льовен и спечели аплодисментите на делегатите.

„И така ще сторим – ще съберем хората на Европа, които искат да се борят за справедливост и свобода. Но и които искат да се преборят за мира и човешкото достойнство. Ще съберем млади и стари, мъже и жени – за по-добро бъдеще.

Нашето поколение е онова, което трябва да извоюва мира и промяната на климата. Само заедно ще оформим бъдещето с кураж за Европа. С мисъл, че по-доброто предстои“, каза още Стефан Льовен.

14 Октомври 2022 г.
https://lupa.bg/news/stefan-lyoven-poema-pes-s-ambiciya-levicata-da-se-prebori-za-mira-v-evropa_201463news.html

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук