„СОЦИАЛИЗЪМ XXI ВЕК“: КОНГРЕС СЕГА ИЛИ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОПАДАНЕТО!

0
1029

За левите избиратели, за социалистите и симпатизантите на БСП, 2 октомври 2022 г. ще остане като най-срамният ден от новата ни история. На четвърти предсрочни избори БСП-Нинова бележи рекордно ниски резултати: 4 април 2021 г. – 480 146 гласа; 11 юли 2021 г. – 365 695 гласа; 14 ноември 2021 г. – 267 817 гласа; 2 октомври 2022 г. – 232 338 гласа (пета политическа сила с едва 9,30% подкрепа).

И не, за този резултат не са „виновни“ ниската избирателна активност и отвращението към политическата система. Тъкмо обратното – политиците са виновни, че хората са пасивни или избират антисистемни субекти. А отговорността на БСП е два пъти по-голяма, като единствената лява партия и то със 130-годишна история!

Ден след изборите Нинова гордо обясни, че партията стои стабилно. Отчете като успех това, че е прескочила 4-процентовата бариера. Успокои, че никой няма да подава оставки. Подчерта, че няма да има никакви договорки с ГЕРБ и ДПС за коалиционни, експертни или други правителства. И припомни, че сега отговорността е изцяло в ръцете на първата политическа сила. Така почти дословно повтори тезите на Продължаваме Промяната и на лидерът на Демократична България. Очевидна е координацията в опорните точки и желанието за нови избори, на които трите формации се надяват на по-добър резултат, за да управляват отново заедно.

Сметките обаче може да се окажат криви. Възможно е подобен експеримент да генерира по-голяма подкрепа за ПП и ДБ, но при забележителния негативен тренд на БСП, едни нови избори неизбежно ще я свлекат на дъното. Знаем, че на „Позитано“ отдавна не се интересуват от резултатите и от авторитета на партията. Интересуват се единствено от властта, макар и да я консумират само няколко месеца. Защото по толкова ще издържа всеки нечистоплътно стъкмен кабинет оттук нататък.

Предстои всички политически одиозни котерии в България да станат вкупом непотребни, защото цинично подменят дълга си към гражданите със собствените си користни сметки. Този процес, почти неминуемо ще завърши с „национално отговорен“ призив за Велико народно събрание, смяна на Конституцията и предложение за президентска, полупрезидентска или поне 7/8 президентска република. А дали в новата Конституция ще пише, че България е „демократична, правова и социална държава“ на никого вече няма да прави впечатление. Така както отдавна този въпрос не занимава БСП-Нинова, които, обсебени от гонитба на властта, повлякоха и цялата държава със себе си.

След 2 октомври ръководството на БСП окончателно се делигитимира пред българските социалисти и симпатизанти. За последните шест години партията загуби стотици хиляди гласове, защото загуби себе си – вече не е основната алтернатива на неолибералната десница; не е партията защитник и представител преди всичко на хората на наемния труд; не е олицетворение на демократизма, а на авторитарното начало. Нещо повече. Свидетели сме на безпрецедентна ситуация – никога не е имала председател, който по време на кампания явно да агитира за други (и то десни!) формации. По Устав за подобно поведение следва изключване. Оставката обаче е изход за хора с чувство за отговорност и социалистически морал, каквито в моментното ръководство напълно отсъстват.

Незабавен Конгрес и ново ръководство! Това е единственият, макар и минимален шанс, за различен сценарий за бъдещето. Иначе – Продължаваме Пропадането.

5 октомври 2022 г.                              ИК на Платформа „Социализъм ХХІ век“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук