ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ИМАМЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ПОДПИСА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ТРЕТИ МАРТ, РАЗЧИТАМЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

0
500

Инициативният комитет за запазване на националния празник Трети март продължава да събира активно подписи за провеждане на референдум. Това съобщи евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Имаме няколко десетки хиляди подписа събрани за две седмици. Събираме в 28-те областни центъра и над 150 общини. Каузата е надпартийна, но е заредена с огромна емоция“, коментира Витанов.  „Подписват се всякакви хора, от всякаква възраст, с различни политически пристрастия, с различна религия и от различен етнос. Хората нямат доверие, че националният празник няма да бъде променен, въпреки заявките на политиците. Този въпрос трябва да се реши от хората, а не от отделен партиен лидер“, заяви Витанов и добави, че гражданите подкрепят инициативата с различни подбуди, но водещ е мотивът, че Трети март не може да става жертва на конюнктурни политически решения.  „Правим този референдум само с доброволци, разчитаме на техния дух и ентусиазъм. Такива има на територията на цялата страна“, каза още той.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП коментира и неуспешния вот на недоверие към кабинета „Денков“.  „Вотът на недоверие не може да е загуба на време, защото това е най-демократичната процедура в парламентарния живот. Той е възможност за опозицията за постави в обществения фокус важните теми, каквото е енергетиката“, каза Витанов.

Според него днес е имало по-важна новина и тя е свързана с формулата на управление. „Днес се видя кои са коалиционните партньори. Спомняте си, че правителството бе избрано само с два гласа от ДПС – на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, но днес имаше подкрепа  вече от цялата парламентарна група на ДПС. Не смятам, че трябва да продължаваме да наричаме управлението „сглобка“. Навсякъде в Европа тази формула се нарича „коалиция“. И днес ясно се очерта управляващата коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, каза още Петър Витанов.

Според него в отсъствието на депутати от ГЕРБ  има и символика. „Това е знак за две неща – да се покаже, че ДПС е част от управляващата коалиция, както и да се демонстрира разграничение в навечерие на местната власт“, коментира социалистът.

Петър Витанов е на мнение, че предоговаряне на териториалните планове е невъзможно или поне няма да доведе до съществена разлика.  „Четири години, ние евродепутатите, говорим, че декарбонизацията е необратим процес. Тя започва още през 2005-а година, когато България дори не беше член на ЕС. България се е съгласила с тези политики, в края на 2019-а е пропуснала сроковете за дерогация за държавна помощ след 2025-а година“, добави той.  „Голямата вина на днешните управляващи е, че няма енергийна стратегия. С какво ще се заменят базовите мощности? Нямаме план дали ще имаме атомни реактори. Няма и индустриална стратегия. Ако приемем, че в средносрочен план въглищните централи ще спрат, какво ще се произвежда от тези десетки хиляди работници. Завод за перални, за фризери, за какво? И третият проблем е, че тези пари се взимат от фонда за справедлив преход. А неговата идея е нито един работник да не остане без работа. Нашите териториални планове предвиждат освен пари за определени фирми, само 4000 работни места при 27 000 заети сега. Това не е справедливост“, каза още Петър Витанов.

Евродепутатът осъди категорично насилието, на което бе подложен Израел и очаква следващата седмица в Страсбург да бъде приета категорична позиция от целият Европейски парламент.

14 октомври 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук