ИНФРАСТРУКТУРАТА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА АЛТЕРНАТИВНИ ГОРИВА Е КЛЮЧОВА ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА

0
821

Европейският парламент одобри нови правила за повече станции за алтернативни горива за автомобили и камиони, просто и лесно зареждане и по-чисти морски горива. Те са част от  пакета „Подготвени за цел 55 през 2030 г.“– плана на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г., и целят декарбонизация на транспорта.

Българският евродепутат Петър Витанов беше докладчик по темата за изграждането на инфраструктура за алтернативни горива в ЕС. След приемането на законодателството той направи коментар за журналистите в Европейския парламент.

„Използването на по-устойчиви, възобновяеми и ефективни енергийни решения в транспортния сектор ще помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на въздуха, ще подобри качеството на живот на гражданите и ще създаде нови качествени работни места. Новите правила също ще помогнат за разгръщането на повече инфраструктура за зареждане и ще я направят толкова лесна за използване, колкото традиционните бензиностанции“, коментира Петър Витанов.

„Декарбонизацията на транспорта е възможна цел, само ако има къде да се зареждат транспортните средства, така че транспортната мрежа е ключова за този процес“, добави той.

Според Витанов смисълът на този регламент е да се създаде географски балансирана мрежа, със задължения за всяка страна от ЕС, която да осигури на гражданите еднакъв достъп по основната европейска пътна мрежа.

„Тази инфраструктура ще захранва цялата европейска икономика. И България трябва да участва активно в този процес, за да не е изолирана. Тя е ключова за страната ни, за туризма, бизнеса, защото се намираме на географски кръстопът“, добави той.

Членовете на Европейския парламент успешно договориха, че електрически зарядни станции за автомобили с мощност от минимум 400 kW ще трябва да бъдат разположени най-малко на всеки 60 km по трасетата на основната транспортна мрежа до 2026 г., като мощността на мрежата ще се увеличи до 600 kW до 2028 г.

За камиони и автобуси трябва да бъдат осигурени зарядни станции на всеки 120 км, като е заложено те да бъдат инсталирани на половината от главните пътища в ЕС до 2028 г. Държавите от ЕС трябва да гарантират също така, че станциите за зареждане с водород по основната транспортна мрежа ще бъдат разположени поне на всеки 200 км до 2031 г.

Потребителите на превозни средства с алтернативни горива ще трябва да могат лесно да плащат в пунктовете за зареждане (с разплащателни карти или безконтактни устройства и без необходимост от абонамент). Евродепутатите гарантират, че Комисията ще създаде „база данни“ на ЕС с информация за алтернативните горива до 2027 г., за да осведомява потребителите за наличността, времето за изчакване или цените на различните станции.

„Повишава се и прозрачността за начина на таксуване на зареждането. Например, при бързите зарядни станции, цената трябва да се базира изцяло на цената на kw, докато при бавните има различни опции – цената може да се формира на kw, може да бъде цена на минута, на сесия, или базирана на друг компонент“, добави Петър Витанов.

Според него така предложеното законодателство не дава предимство на богатите за сметка на бедните. „Имаше предложение да оставим нещата само на пазара. Но това можеше да е огромна грешка. Тези, които генерират огромните печалби, не могат да усетят наближаващата катастрофа, защото могат да си позволят по-качествен живот. Климатичните промени най-напред удрят бедните, при това несправедливо и непропорционално. Те не могат да си позволят да живеят на хубави места, да ядат качествена храна, да ползват медицински услуги“, каза социалистът.

Новите правила относно инфраструктурата за алтернативни горива бяха приети с 514 гласа „за“, 52 гласа „против“ и 74 „въздържал се“, докато тези за устойчиви морски горива бяха подкрепени с 555 гласа „за“, 48 „против“ и 25 „въздържал се“. След като Съветът одобри и двата закона, правилата за инфраструктурата за алтернативни горива ще се прилагат шест месеца след влизането им в сила, а правилата за устойчиви морски горива – от 1 януари 2025 г.

11 юли 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук