ЗА МИР, СОЦИАЛНА И КЛИМАТИЧНА СПРАВЕДЛИВОСТ, ГЛОБАЛНА ЧОВЕШКА СИГУРНОСТ Призив за Европейския форум в Атина 2022 г.

0
963

 

    1. Шестото издание на Европейския форум ще се проведе на 21-22-23 октомври 2022 г. в Атина. Той се провежда във време, когато Европа е изправена пред исторически предизвикателства за мира и колективната безопасност на континента, за неговото социално и екологично бъдеще, за зачитането на неговите принципи за човешки права, гостоприемство и солидарност.
    2. За да се отговори на тези огромни предизвикателства пред човечеството и за да се преодолеят заплахите, съграждането на мира и справедливостта е императив за народите на Европа. Стремежът на нашия форум е да разработва  хуманни отговори, основани на солидарността и на споделени цели за действие на европейско ниво.
    3. Войната, която отново бушува в Европа, заплашва да се разпространи. Страданието и човешкото опустошение вече са ужасни. И всички европейски народи страдат от последствията, по-специално поради рязкото увеличение на разходите за живот, енергия и храна, което може да доведе до експлозия на бедността и неравенството. Европа е заплашена от рецесия, вече отслабена от пандемията от COVID-19 и трайните последици от социалната и икономическата криза, в която я потопи неолибералната конкуренция. Би било катастрофа, особено ако на тази рецесия се отговори със същите рецепти както на финансовата криза от 2008 г.
    4. Изправени пред тези заплахи, ние отхвърляме оттеглянето, омразата, индивидуализмът, изострянето на конфликти и войни. Отхвърляме отговорите на ултранационалистически и крайнодесни сили, които предпочитат да подклаждат страхове и да разделят нашите общества, раздухвайки расизъм и насилие. Искаме да работим за решения за мир и справедливост.

    5. Искаме нов стратегически компас за действията на народите на Европа, който да определя посоката във всички области в полза на Европа на човешка сигурност за всички.
      1. ЗА МИР В ЕВРОПА . Мирът отново е сериозно застрашен от завръщането на войната, отприщена в Украйна от Владимир Путин. Искаме да действаме, за да сложим край на тази война и да се противопоставим срещу всички фактори на войната: милитаризацията и ядреното и конвенционалното свръхвъоръжаване, нарушаването на международното право, разширяването на блоковете и военните съюзи и съперничеството за господство на великите сили срещу суверенната демокрация на всеки народ. В Европа трябва спешно да се действа, защото ескалацията може да излезе извън контрол.

    С Европейския форум искаме да работим за нов проект за мир за всички европейци, за нова архитектура за колективна сигурност, основана на разоръжаване, равенство на народите, зачитане на правата на човека и международно право за всички.

      1. ЗА СПРАВЕДЛИВ ЕКОЛОГИЧЕН ПРЕХОД И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ. Тези две предизвикателства са неразривно свързани. Всичко го показва: пандемията и здравната несигурност; рязко растящите цени на живота, енергията и храните и социалната несигурност, която се поражда; амбицията за въглеродна неутралност през 2050 г. и огромните промени, които това предполага по отношение на работата, производството и потреблението. Всичко е свързано. Последиците от климатичната криза вече са видими и сме в последните десетилетия, когато е възможно да се действа. Нуждаем се от амбициозни действия в областта на климата сега.

    Чрез Европейския форум искаме да работим върху нов социален и екологичен проект за бъдещето на Европа. Успехът на екологичния преход изисква амбициозни цели, свързани с преодоляването на социалните неравенства, насърчаването на обществените услуги, заетостта и новата значимост, която работата придобива, реконструкцията на здравната, продоволствената, промишлената и енергийната сигурност и истинска суверенна демокрация на народите относно бъдещето им.

      1. ЗА ГЛОБАЛНА ЧОВЕШКА СИГУРНОСТ ЗА ВСИЧКИ, ЗА НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА. Под глобална сигурност имаме предвид сигурността на живота и защитата на живота във всички области. Това е, което ще съгради мира, на това трябва да посветим всички средства, а не на безумното разрастване на военните разходи.

    Начинът да се изкоренят поривите за война в душите на хората е да се гарантира зачитането на социалните права, здравеопазването, енергийната и продоволствената сигурност, защитата на биологичното разнообразие, зачитането на човешките права и демокрацията, борбата срещу патриархата, отстояването на правата на жените срещу всяко насилие и дискриминация, основано на пола, борба срещу расизма и за пълно равенство на всички хора, уважение към всяка държава, нейната цялост и суверенитет, за разлика от „двойния стандарт“, който е власт на силните.

    Чрез Европейския форум искаме да действаме за Европа на хората и нациите, живеещи в мир и безопасност, гостоприемна Европа, която действа за ново глобално развитие в солидарност.

          Призоваваме всички леви, зелени и прогресивни политически сили,  всички движения за мир, всички съюзи и социални, феминистки, екологични, граждански сили, всички защитници на правата на човека, изкуството, културата и знанието да инвестират в подготовката на форума.

    ДА се видим в Атина на 21-22-23 октомври 2022 г.!

     

   1. ЗА МИР, СОЦИАЛНА И КЛИМАТИЧНА СПРАВЕДЛИВОСТ,
    ГЛОБАЛНА ЧОВЕШКА СИГУРНОСТ
    Проект на програма

    Петък, 21 октомври 2022 г.

    15:00-15:30 часа – Откриване на Форума

    15:00-17:00 часа – Кръгла маса със социални движения: „Как да изградим мир”. Организирана от Transform!europe
    Говоренето и действието за мир е най-важният политически акт – особено по време на война. Тази кръгла маса е домакин на експерти и активисти от социални движения и организации на гражданското общество от цяла Европа, за да обменят мнения относно важността на изграждането на мира и концепциите за сигурност отвъд милитаризацията. Ще обсъдим стратегии за укрепване на нашите съвместни усилия за справедливо бъдеще в мир, отразявайки заглавието на тазгодишния Европейски форум: „За мир, социална и климатична справедливост“.

    17:30-19:30 часа – Пленарно заседание 1: Нов социален и екологичен компас за Европа
    Това пленарно заседание има за цел да очертае политическа алтернатива на стратегическия компас, предложен от Европейската комисия през март 2022 г. По-специално, ще имаме възможността да разгледаме необходимостта от ангажиране в справедливо социално и екологично раздвоение.

    20:00-21:30 часа – Политическа конференция. Изказвания на личности

    Събота, 22 октомври 2022 г.

    09:30-11:30 часа – Асамблея на синдикатите: „Решенията на синдикатите за енергийната криза“
    Културна асамблея: „Културата, оръжие на масовото човечество“

    12:00-14:00 часа – Феминистка асамблея
    Младежка асамблея

    16:00-18:00 часа – Пленарно заседание 2: Срещу завръщането на войната, за мир и разоръжаване: нова колективна сигурност
    Целта на това пленарно заседание ще бъде да очертае нова архитектура за колективна безопасност, основана на ядрено разоръжаване, военна деескалация, край на свръхвъоръжаването, зачитане на териториалната цялост на нациите и защита на правата на човека.

    18:30-20:00 часа – Работилници

    25:00-23:00 часа – Вечер на международната солидарност

    Неделя, 23 октомври 2022 г.

    10:00-12:00 часа – Пленарно заседание 3: Солидарността като отговор на настоящите предизвикателства
    Искаме да поставим в центъра на дебата многоизмерните въпроси за храната, уважението и опазването на живота, както и социалните въпроси, енергетиката и миграцията, наред с други, тъй като идеята за сигурност не е строго военна.

    12:30-14:00 часа – Изводи. Заключителна декларация и план за действие/Към 7-ия Европейски форум

    Списък на семинарите
    Семинар: „Обществени услуги: към нови социални  осигуровки” (Организиран от РГ за обществени услуги на EL и EPSU).
    Семинар: „Как левицата може да се справи с настоящата енергийна криза“ (Организиран от РГ за енергийна трансформация и индустриална политика на EL)
    Семинар по жилищно настаняване (Организиран от левицата в Европейския парламент)
    Семинар „Възможности за социално-екологична трансформация на енергийния сектор по време на война“ (Организиран от Европейските фондации)
    Семинар на тема „Енергия, храна и климат“ (Организиран от левицата в Европейския парламент)
    Семинар за Конференцията за бъдещето на Европа (Организиран от СИРИЗА)
    Семинар на тема „Върховенство на закона“ (Организиран от левицата в Европейския парламент)

     

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук