ПРОБЛЕМЪТ С ВИСОКИТЕ ТАКСИ ЗА СЕЗОННИТЕ РАБОТНИ ВИЗИ ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА БЪДЕ СКОРОСТНО РЕШЕН

0
651

„Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен.  В момента страната е наложила по-високи такси за сезонни визи на работници от 5 европейски държави, включително и България. Ясно поставих въпроса, че това трябва да бъде прекратено и разрешено в най-кратки срокове. Позицията ми беше подкрепена от всички колеги от Европейския парламент.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова. Тази седмица се проведе втората официална среща на Парламентарната асамблея за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, създадена след Брекзит.

Като зам.- председател на Парламентарната асамблея, Цветелина Пенкова постави ключови приоритети пред колеги от Европейския и британския парламент: „Дискриминационните практики при издаването на сезонни работни визи за отделни държави не са допустими. Сътрудничеството в сферата на енергетиката е ключово. Великобритания в момента е в много напреднал етап в развитието на малките модулни ядрени реактори. Те са първата европейска държава, която ще получи одобрение от ядрения си регулатор за пускането на тези разработки на пазара. Напускането на ЕС и напускането на EURATOM (Европейска общност за атомна енергия) ще създадат сериозни пречки за бързо сътрудничество в тази посока. Ако планираме да развиваме отношенията си в сферата на ядрената енергетика, трябва да започнем веднага както на европейско, така и на национално ниво.“

„Енергийното сътрудничество в Северно море (NSEC) продължава да е приоритет (независимо, че след оттеглянето си от ЕС Обединеното кралство вече не е страна по него). Цел в политически и икономически аспект са достъпните цени и енергийна независимост. Енергетика и диверсифициране на източниците на енергия – това е решението. Съвместна работа между Европа и Великобритания за изграждането на по-стабилен енергиен пазар“, акцентира още евродепутатът.

Приоритетите, които  Цветелина Пенкова постави пред британския парламент, бяха включени в заключителните документи и решения. По тях ще последват конкретни действия в съвсем скоро време и ще попаднат в приоритетите на следващата асамблея.

Отбелязано беше, че Великобритания разглежда Съюза като основен търговски партньор. Открои се нуждата от по-голям диалог, повече лидерство и по-голяма гъвкавост за решаване на проблемите между двете страни.

С посланика на България във Великобритания Н.Пр. г-н Марин Райков Цветелина Пенкова обсъди предизвикателствата пред българската общност на острова след Брекзит. „Убедена съм, че съвместната ни работа ще помогне за решаването на проблема с дискриминационните практики при издаването на сезонни работни визи“, отбеляза Пенкова.

12 ноември 2022 г.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук