ПОЛИТИЧЕСКИ УРОЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ В УНГАРИЯ

Петер Хефеле

0
882

Снимка, предоставена от пресцентъра на унгарския премиер, показва Виктор Орбан произнасящ реч пред своите поддръжници по време на последния изборен митинг на неговата партия Фидес в Секешфехервар, Унгария, 01 април 2022 г.

Всяка политическа стратегия за противопоставяне на системата Орбан в Унгария трябва сериозно да вземе предвид и да обърне внимание на корените и разказите за нейния „успех“, пише Петер Хефеле.

Изборите в Унгария на 3 април 2022 г. привлякоха особено внимание  от страна на  много наблюдатели както в страната, така и извън нея.

Често наричани „съдбовни избори“ (Schicksalswahl), те трябваше да бъдат решаващи не само за бъдещето на една вече отслабена унгарска демокрация, но и по отношение на ролята на Унгария в Европа.

Убедителната победа на управляващата партия Фидес и премиера Виктор Орбан – те взеха 54,18% от гласовете по национални партийни листи и съкрушително мнозинство от 83% от едномандатните окръзи – беше изненада дори за самия Фидес, който си осигури променящо конституцията свръхмнозинство за следващите четири години.

Лидерът на шестпартийния опозиционен алианс Обединени за Унгария (Egységben Magyarországért), Петер Марки-Зай, дори не спечели в родния си избирателен район. Той реши, че няма да бъде член на новоизбрания национален парламент, въпреки че спечели място в листата на опозиционната партия, но вместо това ще се съсредоточи върху Ходмезовасархей, където е кмет.

Това оставя разпокъсаните и разнообразни опозиционни партии в плачевно слаба позиция да действат обединени срещу Фидес в парламента. Стратегическото решение да не се създава нова партия, а по-скоро многопартийно движение, за да се преодолее циментираното мнозинство от Фидес, се провали.

Всякакви надежди, че Марки-Зай може да създаде нова политическа партия след изборите, сега са разбити.

Тези изборни резултати са само последното доказателство за това колко трудно е станало да се свали тази „нелиберална“ държавно-партийна система, която Фидес усъвършенства през последните години.

Обаче чистото господство на правителството и партията над унгарските медии и държавна администрация или широко разпространената корупция само отчасти обясняват успеха на Фидес.

Идеологическата разпокъсаност, липсата на координация на кампанията и трудното политическо наследство за някои членове на опозиционния алианс, както и социалната структура на унгарския електорат, също трябва да бъдат взети под внимание при всеки самокритичен следизборен анализ.

Това, което изненада много наблюдатели, беше как Виктор Орбан успя да преодолее политическите предизвикателства на руската война срещу Украйна.

Той бе в конфликт  със собственото си наследство  на  близки лични отношения с Владимир Путин и политиката на Унгария между Изтока и Запада, която го отчуждава не само от Западна Европа, но и от източноевропейските му съседи от Вишеградската група.

Той остава забележителен пример за политическа промяна, за да убеди електората си, че само Fidesz може да осигури мир и сигурност (béké és biztonság) – основавайки се на отдавна установен наратив за защита на националното единство и идентичност срещу либерализацията и глобализацията, концепции, представяни от Европейската комисия в Брюксел.

Какво могат да очакват унгарците през следващите четири години от старото-ново правителство на Фидес? Какво могат да очакват нейните съседи и Европейският съюз? И какви ще бъдат ефектите върху другите десни политически партии в Европа?

Пропастите между правителството на Орбан и европейските комисии ще бъдат задълбочени. Повече от всякога Брюксел трябва да се позовава на механизма за върховенство на закона, за да предотврати всяка по-нататъшна ерозия на унгарската демокрация и да подкрепи останалите независими структури на гражданското общество.

Първоначалните реакции на Европейската комисия показват, че линиите на конфликт между Брюксел и Будапеща от върховенството на закона до корупцията и образователните политики, свързани с ЛГБТК+, ще станат по- изразени.

Въпреки войната в Украйна и масовия приток на бежанци към Унгария, Комисията, подкрепена от последното решение на Съда на Европейските общности (ECJ), няма да желае да смекчи подхода си към Унгария, т.е. по отношение на освобождаването на COVID- 19 фондове за възстановяване.

Виктор Орбан вече хвърли ръкавицата веднага след първите резултати от изборите, като ясно се представи като защитник на консервативни, национални и християнски ценности; на „друга Европа“.

На този идеологически фон може да се предположи, че унгарският референдум по въпросите на пола, проведен успоредно с изборите, допринесе за неотдавнашния успех на Фидес.

Разчитайки на категоричната си победа, Виктор Орбан определено ще се опита да се представи като факлоносец на десните политически партии в Европа.

Всякакви опити досега за създаване на нов обединен десен съюз между Fidesz, VOX (крайно дясна испанска партия), PiS (полската партия „Законност и справедливост“) и RN (френската дясна партия „Национален сбор“) са били неуспешни и не на последно място – ще зависят от френските президентски и законодателни избори и (несигурната) консолидация на италианската дясноцентристка партийна система.

Предвид слабостта на консервативните и християндемократическите партии в Унгария, които не са свързани с Fidesz, може да има и нов дебат в рамките на Европейската народна партия (ЕНП) за това как тя може да се позиционира стратегически спрямо десните партии и как да компенсира драматичната загуба на либерално-консервативни гласоподаватели в западноевропейските страни през последното десетилетие и дълбокото преместване на политическа власт от страни от Западна към Централна и Източна Европа.

От по-широка регионална и геополитическа гледна точка и що се отнася до една единна позиция на Запада срещу руската агресия, Орбан ще продължи да играе между Изтока и Запада, за да се представи като най-добрия защитник и  ала Тръмп  транслиращ унгарските национални интереси.

Това може допълнително да изолира страната, освен ако не се стигне до бързо разрешаване на конфликта в Украйна (в най-добрия случай нереалистично) или Западът се поддаде на руските искания поради тежките икономически и социални последици от неговите санкци.

Но неочакваните резултати от унгарските избори също разкриха опасността от идеологически пристрастни възгледи за страната и обществото; те водят до безпочвени очаквания и надежди на много местни и международни наблюдатели, често заслепени от пожелателно политическо мислене.

Всяка политическа стратегия за противопоставяне на системата на Орбан трябва сериозно да вземе под внимание и да се обърне към корените и причините за нейния „успех“: въпроси като идентичност и ценности или социална несигурност във времена на рухващ международен ред и нестабилна глобализация – теми, към които демократичните партии трябва да се обърнат, а не да ги оставят на „силовите ръководители“ – предизвикателство, което се простира отвъд Унгария и Виктор Орбан

Петер Хефеле – политически директор в Центъра за европейски изследвания Wilfried Martens в Брюксел.
Медийна мрежа EURACTIV 08.04.2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук