СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ В УНГАРИЯ

0
543

Резултатите от Парламентарните избори в Унгария на 22 март т.г. са предмет на продължаващи оживени коментари. Тук поместваме три статии от партньорското издание „Протресивният Пост“ (The Progressive Post), на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS) – мозъчен тръст на прогресивното политическо семейство на равнище ЕС. Те отразяват виждания на унгарските социалисти и на европейската социалдемокрация. Публикуваме и статия от Медийна група Euractiv, представяща дясно-центристко гледище. Редица констатации относно необходимостта от цялостна социалистическа алтернатива срещу  режима на Орбан въз основа на реално функционираща демократична система на управление са актуални и за България днес. Същевременно, публикуваните текстове не изчерпват целия спектър от оценки и изводи по въпросните избори. В тази връзка сме готови да публикуваме и други мнения. (НВ)

Ако сте си мислили, че унгарската политика не може да продължава да изненадва, ще трябва да се коригирате. Въпреки лошото управление на кризата с коронавируса, положението с неочакваната инфлация и организираните от учителите общонационални стачки поради лоши заплати и условия на труд, Виктор Орбан успя да увеличи дела на гласовете на своята партия и да запази конституционно мнозинство в парламента. Извън столицата Будапеща еднопартийната държава е практически завършена и след четири години десни покушения срещу институциите на културата и висшето образование, сега се очаква Орбан да насочи оръжието си срещу местните власти, където демократичната опозиция все още държи позиции.

Този резултат произтича от продължилото десетилетие  деформиране на унгарската конституционна система, премахването на  контрола и възпирането спрямо държавните правомощия на изпълнителната власт и подчиняването на огромното мнозинство публични и частни медии на волята само на един човек. Независимо от това, институциите на Европейския съюз останаха да пребивават в своето безгрижно  състояние, докато  се стигна до този застрашителен етап на автократизация, като едва няколко дни след изборния резултат в неделя Европейската комисия най-накрая взе решение да стартира механизма за върховенство на закона заедно с още една поредица от процедури за нарушение.

Статиите в този пакет от публикации обясняват защо и как новият начин за организиране на демократичната опозиция в Унгария  проработи  и как това не стана през 2022 г. Те подчертават, че в крайна сметка войната Русия–Украйна е оказала решаващо въздействие върху избора на гласоподавателите, открила възможност на управляващите да приложат цялата сила на своето медийно превъзходство с цел да представят подвеждаща картина. Наложително е отново да бъдат извлечени поуки  относно  преструктурирането на прогресивната политика в Унгария чрез коригиране на грешките от предишните ù стратегии и навлизане в период на цялостно обновление по отношение на нейното съдържание, стил и организация.


7 април 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук