УНГАРИЯ:
ЗАЩО ОРБАН СПЕЧЕЛИ ОТНОВО

Андраш Биро-Наги

0
833

Преизбирането на Виктор Орбан и Фидес на унгарските избори през 2022 г. не беше изненада, но степента на тяхната победа беше. Призивът към жаждата на обществото за сигурност и стабилност по време на войната в Украйна се оказа решаващ, както и неуспехът на обединената опозиция да убеди избирателите, че ще бъдат по-добре след смяна на правителството.

Поредната победа на Фидес на изборите в Унгария през 2022 г. не беше неочаквана, тъй като нито една от анкетите по време на кампанията не показа, че опозицията може да спечели мнозинство. Това, което беше изненада, беше степента на успеха на Фидес, побеждавайки обединената опозиция с 18 процентни пункта (53 процента срещу 35 процента), като опозицията спечели само в Будапеща и два други големи града. Навсякъде другаде кандидатите на управляващата партия излязоха победители. Въпреки  неравното игрово поле, никой не беше очаквал толкова голяма разлика. Изглежда вероятно, че спечелването на интерпретацията на войната в Украйна стои зад благоприятната динамика за Фидес в последните дни на кампанията.

Битката за интерпретиране на войната показва огромната сила на медийната империя на Фидес. Това е пример от учебника за това как Орбан бързо може да даде на избирателите си  убедителна позиция  дори и по най-неприятните въпроси. Орбан отказа да позволи разказът на опозицията Изток срещу Запад да бъде разглеждан от цялото унгарско общество като начин за обяснание на въпроса за войната и той напълно преструктурира дебата, като се превърна в гарант за мир и сигурност, като същевременно обвини опозицията, че въвлича страната във война. Това беше послание, разгласявано от унгарските обществени медии, стотици проправителствени медии и хиляди билбордове в цялата страна. Войната засенчи всички други въпроси, включително „референдума за закрила на детето“ (също проведен в деня на изборите, всъщност използван за анти-ЛГБТ кампания), който в крайна сметка се оказа невалиден.

Като апелира към жаждата на обществото за сигурност и стабилност, Орбан гарантира, че изборите няма да се превърнат в референдум „Путин или Европа?“, а проучвания на общественото мнение сочат, че дори международно изолираната позиция на Орбан по отношение на войната Русия–Украйна не накърнява вътрешните му шансове. Фактът, че дългогодишните усилия успяха да превърнат част от лагера на Фидес в проруски, също изигра роля: според една анкета, 91 процента от гласоподавателите на опозицията казват, че инвазията в Украйна е била повече „агресия“, отколкото „отбрана“ от страна на Русия, в сравнение с едва 44 процента сред гласоподавателите на Фидес. А една четвърт от избирателите на Фидес се идентифицират с руската пропаганда.

Като се имат предвид ценностите на унгарското общество и слабостите на управлението на Фидес, най-добрата възможност за предизборна кампания на обединената опозиция през 2022 г. би била достоверно да атакува отляво  резултатите от управлението от последните 12 години и особено през последните две години на криза. Най-силната карта на опозицията би била да убеди избирателите, че ще бъдат по-добре икономически след смяна на правителството, отколкото при Фидес. Вместо това опозицията непрекъснато беше принудена да се защитава срещу обвиненията, че ще въведе мерки, при които хората ще бъдат по-зле от преди.

Освен спечелването на темата за войната („мир и сигурност“ срещу „Изток или Запад“), основната цел на Фидес беше да попречи на опозицията да завоюва позиции по въпросите на  издръжката на живота. В резултат на това кампанията от 2022 г. в крайна сметка доведе до доста странната ситуация, в която Фидес атакува обединената опозиция отляво именно за да избегне загуби в най-уязвимите ù точки: инфлация, ниски заплати, лошо качество на обществените услуги (особено здравеопазването и образованието) и нарастващи неравенства.

Фидес обвини обединената опозиция и по-специално нейния консервативен кандидат за министър-председател Петер Марки-Зай, че планира непопулярна дясна икономическа политика. Негативната кампания на Фидес беше доминирана от послания за потенциална приватизация на болници и премахване на минималната работна заплата, 13-месечната пенсия и схемата за намаляване на разходите за комунални услуги. Въпреки че нито една от тези мерки не беше част от манифеста на опозицията, кампанията на Фидес безмилостно използва някои по-ранни цитати на Марки-Зай по икономически въпроси. Трябва също да се спомене, че няколко важни икономически стъпки (данъчни декларации на семейства с деца, повторно въвеждане на 13-месечна пенсия, увеличение на минималната заплата, освобождаване от данък върху доходите за лица под 25 години и ценови тавани за горивата и някои основни храни) бяха въведени няколко месеца преди изборите с цел да потушат усещането у хората, че състоянието на унгарската икономика е сериозно. В резултат на това опозицията не успя да постави кризата с разходите за живот в центъра на кампанията. Неуспехът да се възползват от проблемите с хляба и маслото и от провалите в икономическата политика на Fidesz може да се разглежда като пропусната политическа възможност, защото както изследванията на Policy Solutions показаха няколко пъти през последните две години – най-важната социална тенденция е нарастващата загриженост относно разходите за живот. В резултат на социално нечувствителното справяне с кризата Covid-19, високите разходи за живот се превърнаха в проблем номер едно за унгарците до началото на 2021 г. и остават там и досега.

Изследванията върху ценностите на унгарското общество не само отхвърлят идеята, че лявата политика не може да няма мнозинство в Унгария днес, но и потвърждават, че само лявата политика може потенциално да победи Фидес. Въпреки че по-голямата част от унгарското общество са консервативни по въпросите на културата, по-голямата част очакват леви отговори по икономическите и социалните въпроси. Време е прогресивните политически сили да обявят стратегията за привличане на „центристки“ и „разочаровани от Фидес избиратели“ за мъртва.

През следващите години стратегическата задача на опозицията трябва да бъде да  развива у мнозинството унгарци убеждението, че биха били по-добре, ако сегашните опозиционни партии бяха в правителството. Тъй като се очертава двуцифрена инфлация и тъй като по-бавният растеж и сериозната икономическа криза – отчасти като последица от войната в Украйна – са очевидна възможност по време на мандата на следващото правителство, със сигурност може да се каже, че икономическите и социалните въпроси ще останат на водещо място в дневния ред. Това предлага на опозицията възможност след тежкото си поражение да се възстанови с послания, които резонират по-добре с притесненията на унгарците.

 Андраш Биро-Нагидиректор на политически решения и научен сътрудник в Унгарската академия на науките

Снимки: Zoltan Tarlacz/shutterstock.com


7 април 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук