„СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК“:
„ЛЕВИ ЦЕЛИ С ДЕСНИ МЕРКИ“ – ПРАХ В ОЧИТЕ!

„Реформата Нинова“ превърна БСП от политическа сила с кауза в инструмент за лично устройване във властта

0
832

„БСП има нужда от промяна и от усъвършенстване в идейно, организационно и кадрово отношение.“ Това са думи на Нинова на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 22 януари т.г. И малко след втората фалшива оставка, която подаде, добави, че за възраждането на партията, според нея, са необходими „морал и доказване в управлението“ чрез „хора, идеи и действия“.

Какво показа БСП за 100 дни участие в управлението? Нов морал и доказване в управлението? Напротив – БСП не е внесла нито един законопроект в парламента и основно се занимава с назначения и уволнения по всички етажи на властта.

Какво друго стана ясно за първите 100 дни на кабинета „Петков“? Левите цели с десни средства си остават прах в очите. Което за пореден път развенчава удобната мантра, че вече „няма ляво – няма дясно“ в политиката. Ето защо въпросът какво всъщност е лявото остава остро актуален. Това е така, защото подобряването на живота на гражданите и прогресът на страната са постижими само чрез отхвърляне на неолибералната и репресивна капиталистическа система.

Способна ли е днес БСП да поведе и да постигне тази социална трансформация? Разбира се, че не! Сред причините са:

Идеологическият колапс – дискусии за нова програма НЯМА; Идейната комисия към НС на БСП практически не функционира; всички научни звена на „Позитано“ 20 съществуват само на книга; пълно пренебрежение от ръководството към програмната и идейно-политическата дейност, в т.ч. след  конгресното заседание от 22 януари т.г.;

Организационният разпад – повечето основни партийни организации не функционират; общинските и областните структури се събират за редене на листи, по кадрови въпроси и за разчистване на сметки с несъгласните със стила и метода на „лидиране“; обезверяване и демотивиране на съзнателните членове и симпатизанти на партията, че е способна отново да печели доверие;

Не партия, а котерия – „капка лоялност към председателката струва повече от цялото знание на света“! На този принцип Нинова масово назначава верни кадри и ежедневно „работи“ за отстраняването на други социалисти по всички етажи на властта, които не са засвидетелствали сляпо подчинение.

Една цялостна лява алтернатива, каквато днес БСП–Нинова е неспособна да предложи, може и следва да се гради на следните разбирания:

– Новият свят на ХХІ век не може да се гради върху еднополюсния диктат на САЩ и евроатлантическите му партньори, а напротив – върху реалното отчитане и равноправно съчетаване на интересите на други еднакво значими полюси като Китай и Русия;

– Единствената алтернатива за решаване на екзистенциалните глобални предизвикателства е трайното гарантиране на световния мир. Това означава развихрящата се милитаризация на международните отношения и експлозивното разрастване на военните разходи да бъдат отречени в полза на демилитаризацията и устойчивото развитие;

– Сегашната фасадна демокрация, зад която се крие диктатът на глобалната олигархия, решително да бъде отхвърлена чрез широка гражданска мобилизация в полза на реалното народовластие;

– Утвърждаване на солидарното начало на мястото на пазарното всевластие като основа за индивидуалния напредък на всеки заедно с общото благо за всички.

Левицата е длъжна да формулира своите отговори и по трите ключови предизвикателства пред България днес: утвърждаване и развитие на Конституцията като рамката за народовластие и социализация; осмисляне на интеграцията в трансформиращия се ЕС; преосмисляне на параметрите на членството в НАТО в светлината на подновения приоритет на военното начало над политическото в дейността на Алианса.

Мнозина предричат кратък живот на четворната коалиция. Кратък или не, най-големият губещ от участието в кабинета „леви цели с десни мерки“ безспорно ще е БСП. На следващите избори социалистическата партия за първи път от 130 години ще се бори да остане парламентарно представена!

Има и друга опасност. Преди 6 години БСП беше похитена и взета за заложник от една организирана партийна група. Днес група няма – един изгонен, друг наказан, трети изключен. Останаха само лидерката и най-безхарактерните ù приближени. Мнозина обаче развиха Стокхолмския синдром и живеят в заблудата, че промяната може да дойде чрез съглашателство с похитителите. А те на свой ред знаят, че това е единственият им шанс да „останат в играта“.

Консолидация и взаимодействие на всички, споделящи тревогата за дълбоката криза на БСП несъмнено са  нужни, но те могат да дадат необходимото обновление на БСП само въз основа на принципната оценка на „реформата Нинова“ като първопричинаа за тоталния срив на доверието към партията!

Ние, от Платформа „Социализъм XXI век“, продължаваме да отстояваме изконните социалистически идеали и вярваме, че БСП може отново да стане техен автентичен носител. С тази цел  през април и май ще организираме и с готовност ще участваме в срещи и идейни дискусии с другари във и извън партията за запълване на идеологическия вакуум. Няма да е достатъчно, но е начало! Бдете, другари! Борбата продължава!

4 април 2022 г.
София

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук