НЕ Е ДОБЪР СИГНАЛ ДА ПРЕДОСТАВИМ ИЗБОРА НА БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕК

0
548

Не е добър сигнал да предоставим избора за нов български еврокомисар в ръцете на председателя на ЕК. Трябваше да имаме една обща кандидатура. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз след номинациите на Илиана Иванова (ГЕРБ) и Даниел Лорер (ПП-ДБ).

„Сигурен съм, че година и половина преди края на мандата на Европейската комисия, българската кандидатура можеше да бъде наложена лесно в Европейския парламент. Ситуацията с две кандидатури не е безпрецедентна. И в Ирландия се случи нещо подобно, което не означава, че това е добър вариант.

Другият проблем е ресорът. Може би не трябваше да говорим толкова много за личностите, колкото за портфолиото на българския еврокомисар“, каза още евродепутатът. Според него има голяма вероятност България да получи друг ресор, защото този на Мария Габриел вече беше разпределен между двама от заместник-председателите на Комисията – Маргаритис Схинас и Маргрете Вестагер.

„Колкото до самите кандидатури, аз познавам и двамата, те имат управленски опит. На този етап по-избираема ми се вижда Илияна Иванова, която пасва към заложения от Брюксел профил – дама, представител на ЕНП. А и изглежда, че е по-вероятно да е представител на ГЕРБ заради свръхконцентрацията на власт у ПП-ДБ, която дори не е спечелила изборите“, коментира още Витанов.

Последните политически събития ни оставят с впечатление, че се търси място на определени партийни функционери, а не се мисли кой какво може да свърши, е мнението на евродепутата.

Петър Витанов е убеден, че последните събития в българската прокуратура ще намерят отражение в годишния доклад за върховенството на закона.  „Присъствието на Иван Гешев миналата седмица в Страсбург и неговото изслушване говори за това, че казусът ще попадне в доклада. От друга страна има индикации, че България ще влезе в Шенген, като се оценяват положително усилията на последните няколко правителства за съдебната реформа. Очаквам този въпрос да се реши до края на есента или началото на следващата година“, каза още той.

Според Витанов не трябва да се поставя на второстепенно място оценката на българските граждани за съдебната система, защото те са тези, които се пряко засегнати от начина, по който тя функционира. „Важно е как съдебната реформа отеква в българското общество. Мисля, че всеки един обикновен гражданин, който проследи 15-часовото заседание на ВСС, се убеди, че той не е независим орган, нещо, за което алармирахме години наред. За съжаление ВСС е на ръчно управление на един или двама политици“, констатира социалистът.

Петър Витанов не е оптимист, че БСП ще успее да натрупа политически позитиви като опозиция. „БСП не може да извлече никакъв политически дивидент докато някои тамагочита се упражняват на гърба на една 130-годишна партия“, завърши социалистът.

22 юни 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук