ПОВРАТНАТА 1923

0
649

Редакцията на списание „Ново време“ организира на 16 септември 2023 г., събота, от 10.00 ч.,  в залата на ул. „Леге“ №10 дискусия, посветена на 100-годишнината от Септемврийското въстание.

Желанието ни е обхватът на дискусията да е много по-широк, като засегне всички важни за страната събития през повратната 1923 г. Имаме предвид управлението на Александър Стамболийски, изборите от април, превратът от 9 юни, съпротивата срещу него, позицията на БКП (т.с.), намесата на Коминтерна за промяна на тази позиция, решението на БКП (т.с.) за въстание, идеята за общ фронт, отношението на дейците от БЗНС, подготовката, обявяването и хода на Септемврийско въстание, потушаването му, ролята на армията и паравоенните сили, общественият и международният отзвук, изборите през ноември,  последиците от тези събития за по-нататъшното развитие на България.

Дискусията ще бъде свободна, с кратко въведение от члена на редакционната колегия проф. Искра Баева, без предварително подготвени доклади, с изказвания по теми избрани от всеки от участниците.

Очакваме да вземете участие в дискусията и разговорът да стане интересен  и полезен за изясняване на историческата истина за онази бурна година, на поуките за днешния ден и бъдещето на България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук