ЕП ПОСТАВЯ УЛТИМАТУМ ДЪРЖАВИТЕ ДА СЕ РАЗБЕРАТ КАК ДА ДЕЙСТВАТ ПРИ МИГРАНТСКИ КРИЗИ

Страните по границите на ЕС като България да не бъдат оставяни сами да се справят с натиска

0
469

 „Амбицията на преговорите по политиката на ЕС за миграция е да се помогне категорично на България, както и на всички държави на първа линия. За съжаление обаче държавите членки в Съвета все още не могат да постигнат съгласие по ключов елемент от пакта – регламента за разпределение на отговорностите в кризисни ситуации. Според Европейския парламент (ЕП) този регламент трябва да задължи страните във вътрешността на ЕС да поемат ангажимент на тяхната територия, когато държава членка на първа линия е изложена на миграционен натиск. Остават едва няколко месеца за постигане на споразумение между Европейския парламент и Съвета, но все още очакваме държавите членки да изработят единна позиция и да седнат на масата за преговори.“

Това заяви председателят на Контактната група на Европейския парламент за политиката по миграция евродепутатът Елена Йончева. В сряда Контактната група проведе съвместно заседание с представители на пет държави членки, включително от Испания, която председателства Съвета на ЕС. На срещата евродепутатите призоваха за пореден път държавите членки да постигнат съгласие по регламента за разпределение на отговорностите в кризисни ситуации и да започнат преговори с ЕП. Парламентаристите взеха решение да спрат преговори със Съвета по част от пакта, за да приканят държавите членки да намерят консенсус за регламента за кризисни ситуации.

„Регламентът за кризисни ситуации е основна част от реформата на политиката по миграция на ЕС. Европейският парламент предвижда да се създаде механизъм държавите членки да поемат своите отговорности по отношение на мигранти и лица търсещи убежище. Без да има възможност страни като Унгария и Полша да си затворят очите и да откажат да се разпредели тежестта – за сметка на България и другите държави от първа линия, особено в случаите на засилен натиск.

Преговорите между ЕП и държавите членки в Съвета продължават няколко месеца, за да се постигне съгласие по регламент, който определя механизъм на действие в обичайни ситуации. Наложително е обаче да намерим решения именно за случаи на силен миграционен натиск, като този, който помним от 2015 година“, коментира Елена Йончева.

„България е държава на първа линия. Ето защо всеки инструмент на разпределение на отговорностите – преместване на мигранти в друга държава или финансова помощ, която да се използва за целите на укрепване на границата, е в наша полза. Ние сме сред държавите с най-голям интерес от подобна реформа.“

Елена Йончева е председател на Контактната група по въпросите на убежището от повече от две години. В нея са включени докладчиците на всички законодателни предложения по Пакта за убежище и миграция на ЕС. Тя координира преговорите между Европейския парламент, държавите членки в Съвета и Европейската комисия. Първите пробиви, след няколко години безуспешни опити за реформа на управлението на миграцията в Съюза, бяха постигнати с доклада на Елена Йончева за новия регламент на Европейската агенция за убежището. По нейно предложение беше изработена и одобрена пътна карта, която очертава необходимите стъпки в отделните законодателни предложения до края на мандата на ЕП през 2024 г.

20 септември 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук