ИЗКЛЮЧЕНИ ЛИ СА ИЛИ НЕ СА „ВРАГОВЕТЕ” НА НИНОВА В БСП?

Сборът от оповестяваните в залата на 50-тия конгрес на БСП данни от преброителите на гласовете по сектори не съответства на официално обявения и не достига до изискваното от устава мнозинство, алармират публикации в социалните мрежи

0
292

 

В залата на конгреса на БСП на 11 февруари. Снимката е от Фейсбук профила на Деница Иванова

И днес продължава отзвукът от състоялото се на 11 февруари заседание на 50-ия конгрес на БСП, когато от партията бяха изключени 14 делегати, особено настоятелно – и безуспешно – изискващи в дневния ред да бъде включена точка за оставката на председателката Корнелия Нинова. Единият е Кирил Добрев, който вече веднъж беше изключен в края на 2021 г., но оспори това в съда и бе възстановен, а сега бе повторно изгонен от „другарите” си. Другите 13 са: Петър Витанов, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Ана Пиринска, Николай Бериевски, Светлана Шаренкова, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Ралица Андреева и Мартин Жаблинков.

В многобройни публикации и коментари в социалните мрежи доста социалисти днес пишат, че всъщност 14-те „врагове” на Нинова не могат да се смятат за изключени, защото броят на реално гласувалите за такова решение е по-малък от изисквания от партийния устав. Посочват се данни и свидетелства, които противоречат на официално обявените от ръководството на БСП числа.

Още при провеждането на форума много от присъстващите алармираха, че оповестяваните от трибуната данни за количеството регистрирани и участващи в гласуванията депутати видимо се различава от броя на намиращите се в залата хора. Повечето от критиците на Нинова открито се възмущаваха, че се извършват фалшификации. Тези реакции обаче бяха пренебрегнати, и ръководството на БСП отчете следните данни от гласуването за изключванията, които бяха публикувани и на партийния сайт: Кирил Добрев е изключен с 498 гласа „за“, 15 „против“ и 24 „въздържал се“, а другите 13 – с 490 гласа „за“, 82 „против“ и 28 „въздържал се“.

Социалистът Сивко Марков Пачев разпространи във Фейсбук други данни въз основа на публично съобщавани в залата на конгреса резултати от преброителите по сектори. От събирането на тези данни излиза, че „за” изключването на Добрев реално са подадени не 498 гласа, а 480 (в „против” и „въздържал се” няма разминавания). В случая с другите 13 изключени „за” са гласували не 490 души, а 452-ма. В първоначалните си публикации Пачев придружаваше тези подредени в таблица данни и с видео от залата, в което се чува как въпросните резултати се оповестяват от преброителите и как след това от масата на президиума се съобщават несъответстващи резултати от сумирането. Скоро след като публикацията на Пачев с таблицата и видеото започна масово да се споделя във Фейсбук, видеото се оказа изтрито. Но доста от многобройните потребители, които вече го бяха гледали, бяха успели и да си го запишат. Така че продължава да е налично.
Публикуваме тук таблицата, разпространена от Сивко Марков Пачев:
Таблицата, разпространена от Сивко Марков Пачев

Разминаването в числата е важно, защото, както припомня Пачев в таблицата си, дори и да се приеме за достоверен официално обявеният брой делегати на конгреса – 976 (въпреки видимата липса на толкова хора в залата), то по устав решението за изключването може да е валидно, само ако е подкрепено от повече от половината присъстващи, тоест минимум от 488 души. А данните на Пачев сочат, че нито при Добрев, нито при 13-те е достигнат този брой сред гласувалите „за”.
Вече стана ясно, че изключените ще оспорват това решение пред партийните контролни органи и в съда. В медии и социални мрежи изобилстват възмутени коментари от социалисти и симпатизанти.

Пълно със сарказъм е и следното свидетелство във Фейсбук на присъствалата като делегатка в залата на конгреса на БСП Деница Иванова (тя го е илюстрирала със снимката, която сме публикували тук по-горе):

            „Вчера бях на един Конгрес! Разбрах, че не мога да броя и други работи разбрах ама айде… там коментарите ще ги оставя за друг път!
Гласуват хора в моя блок 1, не повече от 70 „за”, нооо на микрофона се съобщава 140 „за”! Възмущавам се, ставам, броя редом с преброителите – нищо, че всички са сменени, а аз нямам спомен да сме правили такива промени в нашата делегация… Колеги и другари също като мен се разправят за обявяването на резултатите и начина на броене! Какво от това, по-добре да ги изключим – как ще са недоволни, ще правят предложения… Така цял ден в моя „блок” подкрепата вървеше с пълна сила, все със 140 „за”…
            Най-забавно беше, че вече не сме в зала, но подкрепата продължаваше да е все такава! Спокойно ми стана, че независимо дали тялом не сме там, духом присъстваме и подкрепяме
            Та другарят Сталин е казал: „Не е важно кой, как гласува! Важно е кой брои!”
            Вчерашният ден беше запомнящ се! Показахме, че държим на младите си хора, приемаме критика и водим диалог, защото сме най-демократичната партия!  Уважението и другарството са на висота!
            P.S.Подкрепата в зала може да ти запази стола, но не може да спечели избори!”

 От сайта „Барикада“

https://baricada.org/2023/02/12/bsp-ninova-izkliucheni/

12 февруари 2023 г.

 

Допълнение:

ИЗТРИХА ОТ ОФИЦИАЛНИТЕ КАНАЛИ ТЕЗИ КАДРИ, ДОКАЗВАЩИ ЛЪЖИТЕ И СТЪКМИСТИКАТА НА БСП-КОНГРЕСА
Вижте това видео https://youtu.be/-ShQcBJkYYE, което вече е свалено от официалните канали, за да се убедите сами дали в залата има 700 делегати на конгреса на БСП. Изгледайте кадрите, за да разберете най-новия вид метематика, произлязла от китното село Крушовица, в която цифрите са последното нещо, което има значение.
Следващият текст е публикуван от Николай Николов – председател на БСП Красно село, общински съветник в Столична община, член на БСП от 18 годишен и както сам е отбелязал – очакващ скоро да бъде изключен:
За всички мои приятели и другари,За всички, които се интересуват какво става в БСП,
За всички, които ценят и искат да знаят ИСТИНАТА…
Вчера описах манипулациите, които бяха извършени с „броенето“ на делегати на конгреса на БСП – ето ви и ВИДЕО ДОКАЗАТЕЛСТВОТО
Гласува се за ИЗКЛЮЧВАНЕТО на 13 от 20-те делегати, които излязохме на сцената, за да поискаме включване на микрофоните и РЕАЛНО преброяване на кворума в зала.
ГЛАСУВАНЕТО за изключване на делегатите:
Блок 1 – 138 гласа „ЗА“
Блок 2 – 95 гласа „ЗА“
Блок 3 – 121 гласа „ЗА“
Блок 4 –  98 гласа  „ЗА“
Вместо реалните 452 гласа „ЗА“, са обявени + 40 измислени гласа, за да си знаем Сами можете да видите залата от видеото, според вас в нея присъстват ли 700 делегатиСподеляйте ИСТИНАТА трябва да се знае(видеото вече е премахнато от официалните канали)

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук