КОЙТО ПЛЕДИРА ЗА УКРАЙНА В НАТО, ТЛАСКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА

„Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Евроатлантическия договор, който изисква страните-кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна.“

0
473

„Не можем да очакваме партия, която манифестира под чужди знамена, да защитава националния интерес. Нито пък от партия, чието ръководство е съставено от бивши служители в неправителствени организации, да милее за националния интерес. Това е очаквано поведение от страна на „Демократична България“  и за мен е чудно, как може някой да даде гласа си за партия, която де факто му обещава война, макар и с разни евфемизми.“

Това коментира в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ на БНР Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

„Господин Христо Иванов е юрист, а и всеки човек с минимална юридическа култура знае, че Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Северноатлантическия договор, който изисква страните-кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна. Тук дори и „Демократична България“ предполагам ще се съгласи, че в момента Украйна е в състояние на война т.е. когато някой пледира за Украйна в НАТО, претендира за задействане на чл. 5 и за прякото въвличане на България във войната. Това казва „Демократична България“, ако някой не е разбрал. И го казва с такова нетърпение, че дори не може да устиска до конституирането на парламента“, каза Иво Христов пред слушателите на БНР.

„След взривяването на Северен поток войната пълзи на запад. Знаете, че процесите ескалират. Икономическата война отдавна е световна, а военните действия се разпростират. В този смисъл рискът е реален и поведението на президента Румен Радев заслужава голямо уважение, тъй като той бидейки юридически грамотен човек и професионален военен, оценява какво би значело да се подкрепи приемането на Украйна в НАТО. А юристите на „Демократична България“, където впрочем липсва военна експертиза, се правят, че не знаят за какво става дума, макар че и те могат да си направят този елементарен анализ“, поясни евродепутатът.

На въпрос какви са шансовете за съставяне на правителство, Иво Христов посочи фрагментираната карта на новоизбрания парламент, но не се ангажира с прогноза дали преговорите ще успеят, или не. „Някои още мислят, че политическите лидери в България решават нещо. Те и преди нямаха особено тежка дума, но в състояние на война още по-малко. Допускам, че този кабинет може да бъде нареден под външен натиск, тъй като САЩ и Европа биха желали да имат в България управляема администрация, една ясна конфигурация, която да не им създава проблеми в контекста на войната“, заяви Иво Христов.

На въпрос на Даниела Големинова дали това не е никаква конспирация, Христов посочи като аргументи поведението на „Демократична България“ и избора на ГЕРБ за преговарящ екип за съставяне на правителство в лицето на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. „Вие виждате, че ДБ се опитва да зададе дневния ред на парламента преди той да е започнал своята дейност. И го задава не с тема, свързана с България, а с международна тема. Как мислите? Случайно ли е? А изборът на преговарящите от името на ГЕРБ?“, попита евродепутатът.

По темата за представянето на БСП на парламентарните избори и петото място по брой депутати, Иво Христов сподели огорчението си от загубата на позиции в продължение на период от две години. „БСП губи идейни позиции, губи обществено влияние. И то в момент, в който социалните проблеми нарастват и страната има очевидна нужда от силно ляво присъствие. В момент, в който се решава въпросът за война и мир, който също е ключов и всяка левица би трябвало да застане твърди на страната на мира“, каза още евродепутатът Иво Христов.

По отношение на въпроса дали трябва да бъде сменен лидера на БСП Корнелия Нинова заради слабите изборни резултати, Иво Христов подчерта, че не е член на партията и избягва да коментира вътрешнопартийните борби. “Но въпреки това аритметиката показва, очевидно има грешка в курса“, каза още Иво Христов.

06 октомври 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук