НИМА ВЕЧЕ ИМАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ КОМИСАР НА ВОЙНАТА?!

0
864

Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?! Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изказването си в пленарната зала в Страсбург.

Да, недопустимо е да падат бомби на европейския континент, но какво направи Брюксел, за да не допусне кошмара в Украйна? Минските споразумения бяха ваша отговорност. Сега мирът е наша отговорност. Кажете ни – кой е вече европейският комисар на войната? И защо не чуваме неговата загриженост за това кой и защо взриви Северен поток? Кой се опитва да взриви Южен поток? Кой обстрелва най-голямата ядрена централа в Европа?

България е само на няколкостотин километра от войната. Утре пожарът може да се пренесе при нас. Защото сме мълчали, когато е трябвало да говорим. Ние сме длъжни да спрем саморазрушаването на Европа. И днес са необходими не танкове, а мъдрост и смели решения.

След изказването в пленарната зала, в студиото на Euronews Bulgaria в Страсбург Елена Йончева заяви, че Европа, за съжаление, няма стратегия как да приключи войната, а само планове за военно подпомагане. Европа трябва да реши какво иска да постигне – искаме ли военните действия да се прекратят и да се намери дипломатически изход, да започнат преговори с всички заинтересовани страни, за да се постигне споразумение? Или искаме тази война да продължи максимално дълго до изтощението на Русия? Даваме ли си сметка, че с втория сценарий рискуваме живота на милиони хора, защото битка до пълна победа срещу ядрена сила може да доведе до опасна ескалация, коментира още тя.

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел преди няколко дни посъветва журналисти да не говорят за ядрена заплаха. Но ескалация на военните действия лесно може да излезе извън контрола на политиците, според Елена Йончева. Тя припомни филма на Стенли Кубрик от 1964 г. „Д-р Стрейнджлав“, който илюстрира как една ядрена заплаха от немислима поема собствен път на реализация.

Елена Йончева очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство през декември след изказването на Жозеп Борел, че досега Европа е разчитала на САЩ за сигурността си, и след като все повече се говори за необходимостта от изграждане на европейски стратегически суверенитет. Създаването на обща европейска система за сигурност и отбрана означава и силен Шенген.

България е изпълнила критериите за членство още през 2011 г., но решението се бави, тъй като изисква единодушие на държавите членки в Съвета. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте все още се въздържа да подкрепи открито България и Румъния за Шенген, като продължава да обвързва разширяването на зоната с мониторинга върху двете държави за върховенството на закона. Двете процедури нямат нищо общо, категорична е Елена Йончева.

19 октомври 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук