ВСИЧКИ ГОВОРЯТ, ЧЕ ИСКАТ МИР, А ПРАЩАТ БОЕПРИПАСИ НА УКРАЙНА

0
409

„Днес всички говорят, че искат мир. А зареждат боеприпаси в оръжията на Украйна. Европа се е превърнала в снабдител. А трябва да е лидер – да предложи решения.

Европейците не искат война в Европа. Държавите, които бяха определени да бъдат на предната отбранителна линия, не искат война. Българите също не желаят да бъдат въвличани в този конфликт. И всички ние настояваме да се сложи край на тази жестокост, на тази бруталност в Украйна.“

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на дебатите в Европейския парламент за снабдяването на Украйна с боеприпаси.

„Един мъдър световен лидер, папа Франциск, ни каза наскоро – краят на войната може да бъде постигнат само чрез конкретни мирни инициативи. Милиарди долари изпратихме в помощ на Украйна – и въпреки това, ескалацията се засилва. Прекратяването на огъня, търсенето на компромисни решения е пътят, който може да спаси Украйна и да предотврати самоунищожението. Някои казват, че Украйна трябва да се бие до пълна победа. Тази война няма да има победители. Никой не е спечелил война срещу огромна ядрена сила. Европейският съюз е създаден да предотврати голяма война. Може би все още имаме възможност да го направим. Може би…”

В началото на дебатите в пленарната зала в Страсбург комисар Марейд Макгинес обяви, че Европейската комисия е готова да отдели 500 млн. евро за боеприпаси за Украйна, специално за 155-милиметрови артилерийски снаряди. Тя заяви, че ако е необходимо, ще се мобилизират и други средства, като в същото време трябва да се привлече и частно финансиране, включително от банки. До този момент колективната помощ от ЕС за Украйна е за 12 млрд. евро.

Комисията и Съветът предлагат държавите членки да прехвърлят съществуващи боеприпаси на Киев, складовете да се попълнят чрез поръчки към индустрията, но за целта тя трябва да увеличи производството си много бързо. Специална работна група в ЕС е набелязала 51 производители в 15 държави членки. Комисар Тиери Бретон вече посети тези дружества, за да види как да бъдат подпомогнати, каза Марейд Макгинес. Тиери Бретон беше в сряда в България.

Според ЕС европейската индустрия има солиден потенциал за производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, но трябва да се увеличи капацитетът и да се намали времето.

Повечето от участниците в дискусията в Страсбург подкрепиха изпращането на допълнителни боеприпаси. Някои като  Иварс Ийабс („Обнови Европа“) от Латвия казаха, че 500 млн. евро са нищо за нуждите на Украйна, но трябва да се започне отнякъде.

Изгубихме много време, защото някои държави членки, включително и моята, бяха прекалено пасивни, обяви германският евродепутат Михаел Галер, ЕНП. Нидерландия и Дания купуваха въоръжение от Германия, за да го изпращат на Украйна. Подобна практика не трябва да има, каза той.

От групата на социалистите и демократите Тонино Пицула беше категоричен, че ЕС трябва да помогне на Украйна не само да противодейства на руската агресия, но да спечели войната.

В наш интерес е Украйна да спечели войната, обратното означава да е застрашена сигурността ни, заяви Натали Лоазо от „Обнови Европа“. Тя поиска в същото време Европа да се подсигури, че ще разполага с боеприпаси, а това може да стане с общи поръчки. „Свободата и демокрацията са безценни, но те се плащат. Ние трябва да убедим нашите граждани защо трябва да направим усилия да подсигурим оръжия и боеприпаси за Украйна“, призова Натали Лоазо, която оглавява подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Ждислав Краснодебски от Европейските консерватори и реформисти поиска ЕС да разшири военната индустрия и да изработи стратегия, „далеч от миротворческата политика през последните десетилетия“.

До края на войната Европейската комисия трябва да създаде единна отбранителна общност. Имаме голям проблем в Европа – за разлика от САЩ, ние нямаме отбранителна общност. Обучаването на военни е добре, но не е достатъчно, обяви Ги Верхофщад от „Обнови Европа“. Според него липсата на боеприпаси е факт, защото страни, които произвеждат – като Швейцария отказват да ги предоставят на Украйна.

Русия заплашва не само да заличи Украйна от картата, а цялата архитектура на европейския мир, заяви Райнхард Бютикофер от Зелените. Защо не отправите претенции към фашисткия режим в Москва? Защо смятате, че ЕС може да спре сам войната? Тук някой каза, че трябва да порицаем тази хитлеристка коалиция, която иска да снабди с оръжие враговете? Това не са борци за мир, това е просто петата колона на Москва, коментира той.

394 дни – няма никакви дипломатически мерки за край на войната в Украйна, започна изказването си Йозлем Демирел от Левицата. ЕС иска да превърне съюза в съюз на войната. За много хора това означава смърт, а за някои хора войната означава отваряне на шампанско, каза тя като посочи военната индустрия.

Тези, които аплодират въоръжаването на Украйна са на хиляди километри от фронтовата линия. Нека да видим на какво са подложени украинците. „Икономист“ разказва за принудително събиране на мъже, за да воюват. В Украйна мъжете просто изчезват – синове, братя, съпрузи. Вие, войнолюбците, които обричате тези хора – повдига ми се от вас, заяви Клеър Дейли от Левицата.

16 март 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук