ЗА „ЧЕРНО НА БЯЛО“ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВ

0
1234

Рубриката „Черно на бяло“ се появи във вестник „Дума“ през 2016 г. Идеята за нейното създаване е на известния сценарист, писател, публицист, общественик и антифашист Анжел Вагенщайн. Със осъществяването ù се ангажираха Христо Георгиев – писател, журналист, издател и изследовател в областта на най-новата българска история, и като редактор Велиана Христова – журналист и публицист, завеждащ отдел „Общество“ във в.„Дума“.

Много бързо рубриката се наложи като особена вестникарска форма и самостоятелен публицистичен жанр, което я направи уникално явление в българското медийно пространство. В днешното ни общество, заради политически и всякакви други интереси, неистините и манипулациите с историческите факти са повсеместни. Затова всеки четвъртък във в. „Дума“ в продължение на повече от пет години Христо Георгиев публикува в рубриката си публицистични текстове, свързани с актуални дати и събития и подкрепени с автентични архивни документи, с извадки от научни, художествени и мемоарни книги и други публикации. Тематиката им е възможно най-широка – свидетелства за турското робство по нашите земи, събитията през Втората световна война, присъединяването на България към Хитлеровата коалиция, законите за българските евреи, събитията от създаването на правителството на ОФ на 9 септември 1944 г., през Народния съд до Парижката конференция и Мирния договор през 1947 г. и след това, неизвестни факти за разстрела на Вапцаров, историята на Македония и отношенията ни с днешната Северна Македония, действията на ВМРО и убийствата през годините, свързани с организацията, мнения и факти за големи българи и творци от миналото, връзките ни със СССР и Русия и много, много други. Повечето от документите в рубриката се публикуват за първи път или са неизвестни дори за историците, забравени и нелицеприятни за предишни и днешни властници.

Христо Георгиев е поет, белетрист, журналист и издател. Роден е в град Кресна. Завършил е филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като учител, като редактор и журналист във в. „Народна армия“, главен редактор на вестниците „България“, „Лабиринт“ и сп. „ХРБ Свят“. От 1994 до 2000 г. работи в Съюза на българските писатели. През 2000 г. създава Издателска къща „Синева“, чието дело са вече около 300 заглавия от областта на историята, документалистиката, епистоларната литература и литературната история. Сред тях са и три книги на Мерсия Макдермот – биографиите на Димитър Благоев, Яне Сандански, Гоце Делчев… Христо Георгиев е носител на Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков –Майстора“.

Възможността читателите да се докосват до реалните свидетелства на времето направи рубриката „Черно на бяло“ на Христо Георгиев една от най-четените публикации във в. „Дума“. От първата публикация на 16 март 2016 г. до последната на 16 декември 2021 г. в „Дума“ се появиха 271 броя с рубриката „Черно на бяло“. През голяма част от тези години Христо Георгиев предоставяше на вестника своите материали безвъзмездно. През декември 2021 г. обаче той прекрати участието си в „Дума“. Така той изрази своето несъгласие с налагането на чужда на духа и традициите на вестника политика от страна на лица, приближени до Корнелия Нинова, и с изгонването от редакцията на знакови журналисти на Продевата „Дума“, включително на редактора на рубриката Велиана Христова.
След декември 2021 г. материали от поредицата „Черно на бяло“ продължиха да излизат в сайта „Поглед инфо“, където Христо Георгиев публикува от 21 септември 2017 г.

От март 2021 г. поредицата вече като рубрика Памет „Черно на бяло“ намира своето постоянно място в списание „Ново време“ с ежеседмични публикации в сайта на списанието на адрес www.novovreme.com и с отпечатването на подборка от тях в книжното издание.
Всички публикувани в поредицата „Черно на бяло“ на в. „Дума“ материали могат да бъдат видени на адрес https://duma.bg/?go=news&p=list&categoryId=85, а тези в сайта „Поглед инфо“ – на адрес https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/. /НВ/

КОНСУЛИТЕ В МАКЕДОНИЯ: МИЛАДИНОВИ СА БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук