ЕВРОПЕЙСКАТА ПЕРСПЕКТИВА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА

0
997

Конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ се проведе на 4 май 2022 г. под патронажа на президента Румен Радев. Форумът бе организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. Той се проведе в памет на Гоце Делчев по случай 119 години от гибелта на големия български революционер.  В конференцията взеха участие изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

Конференцията бе открита със слово на президента Румен Радев. Изказване направи и вицепрезидентът Илияна Йотов. Работата на форума, чийто модератор бе журналистът от БНТ  Бойко Василев, протече в три панела.

Първият панел бе на тема „Гоце Делчев и общата история на Република България и  Република Северна Македония – между фактите и идеологията“. В него участваха: доц. Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доц. Наум Кайчев.

 Проф. Ангел Димитров, доц. Георги Николов, доц. Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и посланик Марин Райков бяха участниците във втория панел на форума. Темата му е „Състояние и перспективи пред добросъседските отношения: европейската зрялост на РСМ“

Третият панел бе посветен на „100 години организирано движение на македонските българи по света“. Участие в него взеха  проф. Трендафил Митев от Университета за национално и световно стопанство, Ник Стефанов, председател на клуб на МПО „Победа“ – Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО „Пирин“ – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център „Иван Михайлов“ – Битоля, Петър Колев – председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

В словото си при закриване на конференцията президентът Румен Радев подчерта, че България трябва да разгърне много по-активна информационна кампания както у нас, така и особено навън, за да разясним  истината за българо-северомакедонските отношения в контрапункт на изнасяното на македонизма зад граница. Президентът призова Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на САЩ във връзка с  проекторезолюцията, която предвижда септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската култура, език и наследство. Според него, като съответна институция на Конгреса, българският парламент трябва да обоснове необходимите действия, така че да бъде защитена историческата истина. „Само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от Република Северна Македония“.

Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София и ние трябва да намерим тези общи пресечни точки, заяви Румен Радев и допълни, че за да се случи това, е необходима и информационната кампания. „За целта ни трябват национална стратегия, ясна политика, ясна програма, Български културен институт, политики и ресурси, които да гарантират това движение напред“, допълни президентът.

По думите на Румен Радев само с обединяване на усилията на историческата наука, дипломацията, публицистиката, политиците и обществениците може да се решат отворените въпроси с Република Северна Македония. Държавният глава посочи, че миналата година със служебното правителство е разработена всеобхватна стратегия за това как България да работи с институциите и с гражданите на РСМ, за да се случи по-бързо процесът на сближаване. Въпреки че целите, заложени в стратегията, са остойностени, българското правителство на няколко пъти е обещало, но не е отпуснало предвидените средства, отбеляза той.

Президентът обобщи, че всички участници във форума са единни в позицията, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел за България, но тя трябва да се основава върху развитието на добросъседството, а не върху наложени отвън срокове. „Трябва да има ясни гаранции за правата на македонските българи, за защита на нашата история, културно-историческо наследство, защита на българския национален интерес“, посочи в обобщение той.  По думите на президента са необходими още много усилия, за да се постигнат необходимите гаранции и това трябва да се случи в откровен диалог с институциите на Република Северна Македония.

„Българската държава, на различни нива, включително на най-високото, започва да се връща към своите най-важни функции – да отстоява правата на своите граждани, независимо къде са, и да работи за техния прогрес, благосъстояние, достойнство и самочувствие.“ Румен Радев заяви, че в рамките на форума е било не само важно, но и вълнуващо да се чуе мнението на представителите на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада за историческата истина 100 години по-късно.

Държавният глава посочи, че македонските българи са се „охрабрили“ да отстояват интересите и правата си, след като са усетили подкрепата на българската държава, когато заедно със служебните правителства е формулирана същността на проблема с Република Северна Македония и спазването на Копенхагенските критерии.

 (Сайт „Президент на Република България“)  

4 май 2022 г.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук