ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е С НАС И ДНЕС

0
1110

Сто и четиредесет годишнината от рождението на Георги Димитров беше отбелязана с множество прояви в цялата страна, най-важните от които бяха включени в обширната програма за честването на юбилея на Националния инициативен комитет под председателството на ген. Ангел Марин.

На  15 юни 2022 г. в Руския културно-информационен център в София се проведе научна конференция, организирана от Международната фондация „Георги Димитров“ с председател ген. Ангел Марин, на тема „Историческата роля на Георги Димитров и съвременната значимост на неговите идеи и дело“. Конференцията премина в два панела и в нейната работа участваха учени, политици и общественици.

Ген. Ангел Марин откри конференцията със силни встъпителни думи, а при закриването й обобщи нейната работа.
В първия панел „Историческите приноси на Георги Димитров“ доклади изнесоха:
Георги Пирински – „Георги Димитров за Отечествения фронт като социалистическа алтернатива“,
Валери Жаблянов – „Георги Димитров и народната демокрация“,
доц.д-р Емилия Лазарова – „Към съвременното осмисляне на приносите и ролята на Георги Димитров в историята“.
Докладчици във втория панел „Георги Димитров и съвременния свят“ бяха:
проф. д-р Васил Проданов – „Неолибералният фашизъм“,
проф. д-р Нако Стефанов – „Георги Димитров и нашето време“,
д-р Владимир Трифонов – „Актуалност на възгледите на Георги Димитров във второто десетилетие на ХХI век“,
д-р Борис Боев – „Крайнодесни възгледи по отношение на българското образование (1923-1944 г.) и съвременното образование след 1989 г.“.

На 16 юни 2022 г. в салона на Националния политехнически музей, в непосредствена близост до къщата-музей „Георги Димитров“, се проведе тържествено събрание, посветено на 140-годишнината от рождението на Георги Димитров. На него присъстваха последователи на идеите и делото на Георги Димитров, политици, общественици, граждани. Встъпително слово произнесе генерал Ангел Марин. Доклад за историческата значимост на делото на  Георги Димитров и актуалността на неговите идеи изнесе доц. д-р Емилия Лазарова.

Ген. Ангел Марин обяви решението на Управителния съвет и връчи на Георги Йорданов, Станка Шопова, Георги Пирински и Гале Христов Димитровската награда за 2022 г. на МФ “Георги Димитров”, с която те са удостоени за тяхната активна обществено-политическа дейност и принос за съхранението на идеите на Георги Димитров.

След края на събранието пред паметника на баба Парашкева в двора на къщата-музей „Георги Димитров“ бяха поднесени венци и цветя  от името на НС на БСП и Парламентарната група на “Коалиция за България”, от Софийския ГС на БСП, от ЦС и ГС на Българския антифашистки съюз, от МФ “Георги Димитров”, от Посолството на Руската Федерация,  от много други организации и граждани.

Гости на конференцията и събранието и приветствия към тях поднесоха Юрий Макушин – ръководител на представетелството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ и извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиян.  Приветствия бяха получени от Международната организация на бойците от съпротивата  FIR, от председателя на КПРФ Генадий Зюганов, от  Международната Асамблея на народите на Евразия, от председателя на Съюза на ветераните на Република Молдова – Ала Мироник и от Наталия Барабанщикова – заслужил артист на Молдова, от Московската организация на интербригадистите и от много други.

На 17 юни 2022 г. честванията продължиха с поднасяне на цветя на гроба на Георги Димитров в София, с  посещение на родната му къща и  митинг-концерт пред Дом-паметника „Г.Димитров“ в село Ковачевци.

По време честването бяха представени, анализирани и оценени както приносите и уникалното място на Георги Димитров в българската и световната история, така и актуалното звучене и значение на идеите му за съвременния свят. Дискусията по време на конференцията на 15-ти юни открои ролята и значимостта на Георги Димитров като политик, държавник, деец на международното комунистическо и работническо движение, теоретик и борец срещу фашизма, чиито идеи, оценки и дейност са особено ценни и важни днес. Участниците се противопоставиха на налаганите в историографията през последните три десетилетия погрешни тълкувания и оценки на периоди и събития от дейността на Димитров, на подценяването или очернянето на личността му, на опитите да бъде изтрита паметта за него. Беше подчертано, че той е надарен с необикновена смелост, физическа и морална сила, с остър ум и интелект. През целия си живот остава верен на своите идеи и професионален дълг на революционер, теоретик, блестящ публицист, организатор, трибун, общински съветник, депутат, стратег на левия социалистически проект за България и нейната модернизация, герой от Лайпциг, деец и ръководител на международното комунистическо и антифашистко движение. Наш неотменен дълг е да съхраним историческата истина за Георги Димитров, да популяризираме и предадем на следващите поколения неговия живот, дело, идеи и морал в контекста не само на времето, в което той живее и се бори, но и на нашата съвременност. Никога след кончината на Георги Димитров неговите идеи не са звучали така актуално и съвременно, както днес.

На сайта на списание „Ново време“ поместваме изнесените на конференцията и събранието на 15 и 16 юни т.г. доклади. Поместваме също така  и два от докладите  от проведената на 23 юни 2022 г. научно-теоретическа конференция на тема: „Историческото величие блести и в мрачни времена“, организирана от Българския антифашистки съюз. НВ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук