ИВО ХРИСТОВ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ

0
383

ЕВРОПА ДА СПРЕ ДА БЪДЕ ЗАВИСИМ НАБЛЮДАТЕЛ
В СФЕРАТА НА САТЕЛИТНИТЕ УСЛУГИ И ДАННИ

„Приветствам институционалната воля за разгръщане на първата по рода си европейска програма за сателитно покритие за периода 2023-2027 г. Осигуряването на независимостта ни от трети държави по отношение на критичната инфраструктура е от стратегическо значение за бъдещето на Съюза.“
Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание.
В понеделник вечер депутатите обсъдиха програмата „Сигурна свързаност“. „Войните, бедствията и климатичните промени налагат Европа да се сдобие неотложно със собствен капацитет за добиване и трансфер на информация в космоса. Считам за успех налагането на Черно море като основен стратегически регион в Програмата, що се отнася до сателитното покритие“, посочи в изказването си българският евродепутат.
По думите му, време е Европа да излезе от ролята на зависим наблюдател и да се позиционира като лидер в сферата на сателитните комуникационни услуги и данни, осигурявайки собствената си автономност от глобални конкуренти като САЩ и Китай.
„Достъпът до високоскоростен интернет, увеличаването на капацитета за устойчивост на кибератаки, както и надеждната ситуационна осведоменост, представляват други очевидни достойнства на Програмата“, каза още Иво Христов.
Междуинституционално споразумение за програмата „Сигурна свързаност“ бе сключено на 17 ноември в Брюксел. Програмата получи името IRIS². Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. По негова инициатива Черно море бе наложено като основен стратегически регион в IRIS² по отношение на сателитното покритие. В процеса на работа по регламента българският евродепутат настоя да бъде поставен акцент върху възможността за равнопоставено участие на малки, средни и стартиращи компании, което дава възможности и за български компании, също както и върху екологичния аспект.
 

ИЛОН МЪСК ВЛИЯЕ НА ВОЙНАТА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ЕС

„Програмата за сателитно покритие на Европейския съюз ще носи името IRIS² и ще разполага с бюджет от 2 милиарда и 400 милиона евро, който ще бъде допълван чрез вноски от държавите членки по линия на европейската космическа програма и чрез частен капитал. Това е нов момент. Частният капитал може силно да динамизира подобна програма.
IRIS² ще осигури разгръщането на европейско сателитно покритие до 2027 г. То има за цел да отговори на нуждата от сигурни комуникационни услуги на ниво Европейски съюз, тъй като именно те ще бъдат основен фактор за сигурността на самите държави членки – особено когато наземните мрежи липсват или са прекъснати в случай на война или вследствие на природни бедствия.“ Това поясни в интервю за радио „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).
„Третата световна война е в ход, макар че все още политици и анализатори не смеят да я нарекат с това име“, смята българският евродепутат. По думите му, сраженията в Украйна, полетите на разузнавателни балони между САЩ и Китай, взривяването на „Северен поток“ са част от една и съща неумолима глобална, опустошителна динамика, която поражда риск от самоунищожение, а в условия на война добиването и преносът на информация са стратегически ресурс.
„Третата световна война завари Европа в състояние на военна безпомощност, което обяснява и политическата ѝ слабост. Европа в момента е бойно поле и Съюзът не е нищо повече от финансист на войната, но не е дипломатически фактор. Една от причините за нашата слабост е липсата на всеобхватна и надеждна информация. Образно казано, едно частно лице – Илон Мъск – в момента знае повече за войната, отколкото знаем в ЕС с нашите сателитни възможности. Това е абсурдно, но е факт“, каза още Христов в ефира на радио „Фокус“.  Според него програмата IRIS² е стратегическа стъпка към изграждането на автономия на Съюза от конкурентите – САЩ, Китай и други, по-малки страни, които имат амбициозни сателитни програми.
„Черно море не фигурираше сред приоритетните региони за разгръщане на европейското сателитно покритие. Считам, че българският национален интерес го диктува. Черно море е нашето, българско море, напрегната зона, в която има много трафик и геополитическо противопоставяне. Ние сме заинтересувани да знаем какви кораби се движат в Черно море, какви екологични проблеми пораждат те. Знаете – един кораб може да съсипе туристическия сезон в страна като България. В Черно море плават мини, през него получаваме голяма част от суровините си и експортираме стоки за чужбина. Така че за нас е особено важно да знаем всичко за това море и крайбрежието около него. Радвам се, че настояването ми бе отчетено от колегите и Черно море залегна като приоритетен регион за разгръщането на сателитното покритие на ЕС“, каза Иво Христов.

 

БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПЛАЩАТ
ЦЕНАТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО БЕЗРАЗЛИЧИЕ

„На 19 януари в Охрид македонският българин Християн Пендиков бе жестоко пребит от свои съграждани. Това е трагично напомняне, че в държава – кандидат за член на Европейския съюз – да си българин е опасно. И не е първият случай на насилие. Изненадва липсата на каквато и да било реакция от Брюксел.“
Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание.
„Европейската комисия и някои европейски лидери игнорираха предупрежденията на българския президент, че политиците в Скопие нямат воля да решат отворените въпроси. Българското вето върху преговорите бе снето с натиск отвън, при това в нарушение на съюзните критерии за членство“, каза още българският евродепутат.
По думите му, днес българите в Република Северна Македония плащат цената на европейското безразличие към историческите травми и културните посегателства на Скопие.  „Призовавам Европейската комисия и комисарят по разширяването да заемат принципна позиция, за да бъдат стриктно спазвани духът и буквата на европейската интеграция“, завърши изказването си Иво Христов.

13-15 февруари 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук