30 ТВОРБИ НА ИТАЛИАНСКИ ХУДОЖНИЦИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА ГЕОРГИ И ВАНЯ ЗЪБЧЕВИ В ГАЛЕРИЯ “БЪЛГАРИ“

0
424

Изложбата „Италианско изкуство XIX-XXIв.“ в Галерия „Българи“ включва само 30 творби от богатата колекция на Георги и Ваня Зъбчеви, съдържаща произведения на европейски и български художници. Изборът е направен с цел да се представят едни от най-ярките италиански художници от миналия век, белязали със своите творби развитието на основните тенденции в изкуството като: Медардо Россо (1858-1928), Марио Сирони (1885-1961), Вирджилио Гуци (1902-1978), Умберто Мастрояни (1910-1988), Ренато Гутузо (1911-1987), Ренцо Веспиняни (1924-2001), Ренато Бандоли (1921-2007), Пиеро Гучоне (1935-2018), Нани Тадески (1939-2017), Нунцио Биббо (1946-2014), както и Енио Калабрия (1937), Жабер Алван (1948) и Франко Ферари (1938). Част от тях са познати на артистичните среди в България от края на 60-те и 70-те години чрез колективните изложби на италианско изкуство у нас, особено Ренато Гутузо (1976), Енио Калабрия и Нунцио Биббо, показани и със самостоятелни изложби (1980 и 2018 г.)

В изложбата в Галерия „Българи“ е включена една забележителна творба на скулптора  Медардо Росо „Дете на слънце“ от 1891-1892 г., която изпреварва процесите в изкуството на ХХ век., както и 4 пластики на Нунцио Биббо, като една от тях „Последната среща с папа Войтила“ от 2005 г. го разкрива като един от най-добрите ученици на Медардо Росо и майстори на барелефа, изработил редица творби в тази техника между които и църковните двери от катедралата в Абруцо, а неговия „Пейзаж от родното място“ от 1992 г. е част от серията пейзажи от Беневенто, носещи суровата естетика на този регион.

Енио Калабрия е представен с 5 творби от 1980 г. до днес, като в мащабната композиция „Внезапно“ от 2016 г., си дават среща и преплитат елементи от динамизма на Бочони, цветната експресивност на Бала, деформацията на Бейкън, монументалността на Сикейрос, летящите композиции на барока. Известен със серията експресивни портрети на видни политически личности и интелектуалци, между които и на папа Йоан XXIII, папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II, в настоящата изложба са включени динамични и завладяващи композиции на жени. Акцента в изложбата е върху Франко Ферари, от когото са показани 7 картини обхващащи диапазон от 20 години от 1969 до 1990 г. В действителност колекцията на Георги Зъбчев съдържа около 600 творби на този художник, датирани от 60-те години на миналия век до първото десетиление на XXI век. Франко Ферари заема специално място в съвременното италианско изкуство.Той е самотен художник, в областа на фигуративната живопис, със свой личен почерк, стилистика и с особени интроспективни виждания за смисъла на човешкия живот, които се разкриват в избраните за изложбата картини.

От мащабната колекция на Георги и Ваня Зъбчеви е изваден още един ярък представител на италианското изкуство. Това е Вирджилио Гуци – централна фигура на фигуративното изкуство между 30-те и 70-те години на XX век. и един от най-известните критици на Италия. От 22 творби на този художник избрахме 2 картини – „Пинии“ от 1970 г. и „Натюрморт“ от 1970 г.

В това изреждане на художници не мога да не спомена Пиеро Гучоне с „Пролет“ от 1962 г., Умберто Мастрояни с „Жар птица“ от началото на 80-те години и експресивните рисунки на Ренцо Веспиняни и Ренато Гутузо.

Ядрото на италианско изкуство в колекцията Зъбчеви е тази на Луиджи Мартини и неговата дъщеря Монализа, както и придобити в продължение на десетилетия творби на български художници. Сбирката ще бъде предмет на поредица томове, от които при откриването на изложбата в Галерия „Българи“ ще бъде показан том I на три езика (български, италиански и английски) проследяващ историята на формирането на колекцията, а следващите томове ще са посветени на Енио Калабрия, Нунцио Биббо, Франко Ферари, италианско изкуство XV-XIX в., XX – XXI в. , българското изкуство XX – XXI в.

Изложбата „Италианско изкуство XIX – XXI век“в Галерия „Българи“ само открехва завесата на една богата колекция, придобита за почитателите на изкуството в България в резултат на срещата на двама колекционери от Италия и България, съответно Луиджи Мартини и Георги Зъбчев, хора с различни интереси, но обща страст- колекционерството. Страст в резултат на която се прехвърлят нови мостове между народи, чиито връзки и общувания не са прекъсвали през вековете и са били подържани освен институционално, но и на приятелско ниво, какъвто е случая с колекцията „Зъбчеви“.

Франко Ферари

Нунцио Биббо

Нунцио Биббо

Нунцио Биббо

Медаро Росо

Жобер Алван

Енио Калабрия

Енио Калабрия

Енио Калабрия

Енио Калабрия

Вирджилио Гуци

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук